Samozadovoljavanjem protiv bolesti? Znanstvenici bi svakako preporučili

Može li seksualni čin poput masturbacije utjecati na imunološko funkcioniranje organizma, i ako da, kako? Evo što kažu znanstvenici...

Orgazam aktivira imunitet

Otkad je COVID-19 proglašen pandemijom, mnogi su od nas postali  pažljiviji prema svom zdravlju. Biramo hranu koja podržava imunitet, redovito uzimamo suplemente, neki su raskinuli s nezdravim navikama i počeli vježbati, više šetati...

Mnogo je još stvari koje su naoko nepovezane s našim imunitetom, ali zapravo mogu odigrati ulogu u stimulaciji imunološkog sustava. Jedna od tih stvari je samozadovoljavanje ili masturbacija.

Jedno malo njemačko istraživanje iz 2004. godine otkrilo je da su muškarci imali veći broj bijelih krvnih stanica (leukocita) nakon orgazma nakon samozadovoljavanja, u usporedbi s brojem bijelih krvnih stanica prije orgazma. Bijele krvne stanice odgovorne su za pronalazak i napad bakterija, virusa, parazita itd.. "Ova otkrića pokazuju da se komponente urođenog imunološkog sustava aktiviraju seksualnim uzbuđenjem i orgazmom", navode znanstvenici čije je istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Pubmed.gov.

Orgazam nakon samozadovoljavanja jednako blagotvorno djeluje i kod žena, kaže Tierney Lorenz, klinička psihologinja koja se bavi seksualnim zdravljem za portal mbg. "Što se više netko bavi seksualnim aktivnostima i samozadovoljavanjem, to će više svom tijelu slati poruku da je reprodukcija prioritet, a imunološki će sustav više djelovati na načine koji se usklađuju s tim prioritetom", objašnjava Lorenz.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci