Refleksologija potiče plodnost

Sve je više ponuda za liječenje neplodnosti metodama umjetne oplodnje, ali strah od neželjenih učinaka i invazivnosti tih metoda navodi mnoge parove da se okrenu holističkim terapijama. Neka su istraživanja pokazala da refleksologija daje obećavajuće rezultate

Neplodnost može biti opisana mnoštvom definicija, a uzroci mogu biti razni – hormonalna neravnoteža, mali broj spermatozoida, neprohodni jajovodi, poremećaj ovulacije... Uz još mnogo fizičkih faktora koji bi mogli otežati proces i utjecati na neplodnost, ona može biti izazvana drugim, manje vidljivim, nefizičkim faktorima. Nezdrav način života, alkohol, cigarete i kofein ometaju zdrav razvoj jajne stanice i spermatozoida. No na nemogućnost začeća ponajviše utječu anksioznost, briga, napetost i stres. Vrlo brzo nakon neuspješnih pokušaja parovi se nađu u paradoksalnoj situaciji u kojoj ne dolazi do začeća dok se ne opuste, a ne mogu se opustiti dok ne dođe do začeća…

Psihički uzročnici kojima se ne pridaje mnogo važnosti

Neke fizičke komplikacije ponekad zahtijevaju medicinsku intervenciju, a neke se mogu riješiti i komplementarnim terapijama: policistični jajnici, poremećeni ciklus, broj i aktivnost spermatozoida i dr. Osim toga, često se psihičkim uzročnicima ne pridaje mnogo važnosti, iako oni imaju veliku ulogu u oplodnji i mogu se također uspješno otkloniti komplementarnim terapijama – refleksologijom, na primjer. Budući da nefizički uzroci leže u nepotrebnoj brizi i napetosti, anksioznosti i strahu, refleksologija bi mogla poboljšati plodnost prije svega vraćanjem organizma u opušteno stanje, otpuštanjem stresa i dovođenjem organizma u ravnotežu.

Refleksologija je duboko opuštajući tretman koji donosi osjećaj revitaliziranosti i sveopći osjećaj blagostanja. Redovitim tretmanima omogućujemo organizmu da se oslobodi od stresa, iako je svakodnevno izložen novima i onom najvećem, stalno prisutnom – nemogućnosti začeća. Refleksologijom poboljšavamo i uravnotežujemo sve funkcije organizma, poboljšavamo cirkulaciju i otpuštanje svih toksina te pridonosimo hormonalnoj ravnoteži. Uz prehranu koja pročišćuje organizam, odmor i fizičku aktivnost, refleksologija bi mogla pridonijeti većoj plodnosti.

Zašto baš stopala?

Refleksologija je drevna metoda iscjeljenja, danas priznata komplementarna terapija koja se primjenjuje dulje od 2000 godina. Na našim stopalima i šakama detaljno je predstavljena mapa našeg cijelog organizma, s time da lijevo stopalo korespondira s lijevom stranom, a desno s desnom stranom našeg tijela. Određenom vrstom masaže refleksnih točaka na stopalima kvalificirani terapeut može otkriti neravnotežu u određenim dijelovima organizma te ih određenim tehnikama masaže, koristeći palac i prste, može tretirati i prije nego što se ta neravnoteža psihički manifestira kao simptom. Odblokiravanjem svih pronađenih neravnoteža omogućuje se ponovni slobodni tok energije (chi, prana) i organizam se vraća u ravnotežu.

Da bi se stvorila zdrava, plodna podloga za začeće, svi sustavi organizma trebaju biti u ravnoteži, a klijent treba osjećati sveopće blagostanje. Terapeut posebnu pozornost obraća na imunosni i reproduktivni sustav. Obično se preporučuje šest uzastopnih tretmana jednom tjedno, no nekome je potrebno mnogo više, nekome manje – ovisno od slučaja do slučaja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci