Ravan trbuh kao moguća misija - hrana i masaža koji smanjuju trbuh

Nadutost u trbuhu tegoba je koju obično opisujemo kao osjećaj prepunjenosti i napuhanost. Čini nam se da je trbuh napeta lopta, a tako ponekad i izgleda. „Napuhanost želuca ili crijeva znakovi su neadekvatne prehrane i načina življenja. Možemo je usporediti sa žutom lampicom u automobilu – još nema problema, ali bi mogao nastati“, kaže riječki nutricionist Goran Smirčić i daje nam recept...

Testirajte probavni sustav

U svojoj praksi Smirčić kaže da je primijetio da je slučaj nadutosti vrlo individualan pa, primjerice, jedna osoba ima problema nakon jedenja jabuke dok druga iste simptome osjeća zbog paprike. „Zato i ne postoji čarobna formula za ravan trbuh“, kaže nutricionist, „ nego je nužno slušati svoje tijelo. Treba ga ispitivati i pratiti njegove signale. Ono će vam nepogrešivo reći što mu odgovora, a što ne. Kad primijetite da vas nešto nadima, nemojte to jesti. Ne dopustite da uživanje za nepce ili povlađivanje okolini uzrokuju otpor u vašem organizmu.“

Niste li sigurni koja vas hrana napuhuje, možete testirati svoj probavni sustav na one namirnice koje smetaju velikom broju ljudi. Tu su, kako navodi Smirčić, mlijeko i mliječni proizvodi (čak i ako niste intolerantni na laktozu), pretjerano masna hrana, grahorice, brokula, kupus, repa, rajčica, jabuke i kruške te jaki začini, umjetna sladila i gazirana pića.

Čaj i grickalice koji smanjuju nadutost

Kako su neke od navedenih namirnica vrlo hranjive, nemojte ih odmah izbaciti iz prehrane ako vam stvaraju probleme, prvo pokušajte smanjiti njihov unos i smiriti želudac biljnim pripravcima. „Želučana nadutost može se riješiti preparatima od đumbira ili sladića. Pomoći može i čaj od kamilice ili stolisnika, a menta je efikasna za ublažavanje nadutosti crijeva.

Dobar izbor je i čaj od koromača i anisa, onaj isti kojim su nas 'napajali' kao bebe kad smo imali grčeve. Za prevenciju napuhnutosti možete grickati i sjemenke tih biljaka, u kombinaciji sa sjemenkama kima. Uz to, obavezno radite kure probioticima jer uzrok nadutosti može biti i disbioza crijevne flore“, savjetuje Smirčić.

Masaža

Kao certificirani aromaterapeut i fitoaromaterapeut, za stimulaciju rada probavnoga trakta predlaže uljnu masažu abdomena. U jušnu žlicu biljnog ulja makadamije ukapajte 20 kapi eteričnog ulja prave lavande i 5 kapi eteričnog ulja petitgrain gorke naranče. Promiješajte mirisnu tekućinu pa njome nekoliko minuta masirajte trbuh u smjeru kazaljke na satu.

Ulja prave lavande i petitgrain gorke naranče koriste se za opuštanje, prvenstveno mišićnih struktura. Opuš­tanjem se postiže bolja cirkulacija u unutarnjim strukturama, a time i bolja funkcionalnost intestinalnog trakta. Ulje makadamije brzo prodire u kožu i tako prenosi aktivne tvari eteričnih ulja do problematičnih dubokih struktura.

Masažu radite barem jednom dnevno, najbolje prije odlaska na spavanje da biste potaknuli rad crijeva i lako obavili jutarnju defekaciju.

Pokreti olakšanja

Tijekom dana sličan učinak možete postići blagim kontrakcijama mišića trbuha - jednostavnom vježbom koja se može raditi i na radnome mjestu. „Napravite seriju od 10 kontrakcija donjeg dijela trbuha, kao da radite trbušnjake. Zatim se leđima protegnite što više unatrag i izbacujući trbuh tako da osjetite njegovo istezanje. Vježbu ponovite nekoliko puta u danu“, savjetuje Smirčić koji je opazio da je nadutost češći problem osoba koje dugo sjede.

On može prouzročiti poremećaj probave, bez obzira na vrstu hrane koju jedemo, a uzrok je kontrakcija i nepravilan položaj trbušne stjenke koja aktivno sudjeluje u motilitetu crijeva. Zato je potrebno što više se kretati i vježbati jer time, pojašnjava Smirčić, potičemo rad crijeva, sprečavamo zadržavanje neprobavljene hrane i njenu degradaciju te kao posljedicu toga - nadutost.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci