Provjerite koliko su vam jaki mišići zdjeličnog dna

Da biste provjerili spadate li u rizičnu skupinu žena koje se u budućnosti mogu suočiti sa zdravstvenim tegobama koje se povezuju s oslabljenim i nefunkcionalnim mišićima zdjeličnog dna, kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina savjetuje sljedeće

Pažljivo promotrite svoje cijelo tijelo jer su mišići zdjeličnog dna povezani s mišićima donjeg dijela trbuha, dubokim mišićima leđa i gluteusima...

  • Stanite nagi ispred ogledala pa provjerite hoće li, dok dišete, uz podizanje i spuštanja trbuha, u istom ritmu nježno pulsirati i ingvinalno područje, odnosno prepone. Ako su mišići vaše zdjelice snažni, preponski dio bi se trebao lagano pomicati. Ako se to ne događa, odnos između dijafragme i zdjeličnog područja nije povezan i vjerojatno ste u unutarnjem grču.
  • Pogledajte svoje tijelo iz profila – provjerite pomiče li se s disanjem donji dio trbuha, fluidno, a ne isprekidano – tako da se na udisaj trbuh napne i napuše, a na izdisaj lagano uvuče.
  • Gledajući iz profila i s leđa, provjerite jesu li vaši gluteusi opušteni i mlohavi ili stoje čvrsto, kao dvije jabuke iznad bedara. Ako je stražnjica opuštena, sigurno su opušteni i mišići zdjeličnog dna.

Pročitajte kompletan vodič za jačanje mišića zdjelice:

Snaga mišića zdjelice - unutarnja snaga žene

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci