Problemi s nadbubrežnim žlijezdama - vapaj za odmorom

Kad smo pod stresom, prvo nastradaju nadbubrežne žlijezde koje su ključne za hormonalnu ravnotežu. Sensina suradnica dr. Sanja Toljan savjetuje kako ih vratiti u balans

Tijelo u crvenom

Za uravnotežen i zdrav život nisu dovoljna dva tjedna godišnjeg odmora. Trebali bismo to stanje punih baterija naučiti zadržati cijele godine. Kada su radnici boreći se za svoja prava izvikivali: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati spavanja, bili su najbliže fiziologiji našeg tijela. Sve što danas činimo da budemo uspješni profesionalci, roditelji, ljubavnici ili bračni partneri, iziskuje iznimnu energiju. Energiju dobivamo disanjem, hranom, odmorom i spavanjem, a gubimo na stotine načina. Tijelo nam ponekad dopušta da uđemo u crveno, u svojevrstan minus, ali poslije nam naplati veće kamate od ijedne banka koju poznajemo.

Kad smo u crvenom i tjeramo svoj organizam preko granica, prvo stradaju dvije žlijezde veličine palca koje poput trokutaste kape pokrivaju gornje polove lijevog i desnog bubrega: nadbubrežne žlijezde. Zbog modernog, užurbanog stila života kod većine nas njihova je ravnoteža narušena. Nažalost, liječnici o tome uglavnom ne govore jer ne postoji pilula koju bismo mogli uzeti da se te žlijezde vrate u ravnotežu. Možemo ih uravnotežiti jedino pravilnom prehranom i opuštanjem. No, krenimo otpočetka.

Što "rade" nadbubrežne žlijezde?

Nadbubrežne žlijezde kontroliraju našu snagu, naše performanse; daju nam energiju i entuzijazam. One izlučuju hormone koji nam pomažu da se sa svakodnevnim izazovima borimo na zdrav i prilagodljiv način. Izlučuju kortizol i DHEA te neurotransmitere adrenalin i noradrenalin. Kad nisu u ravnoteži, nastaje disbalans većine ostalih hormona u našem tijelu, što se manifestira raznim simptomima. Samo za ilustraciju, u ljudi koji boluju od Addisonove bolesti nadbubrežne žlijezde ne proizvode hormone koji im trebaju za životnu borbu.

Bez izvanjskih nadomjesnih hormona oni ne bi mogli izaći iz kreveta, spavali bi po cijele dane, imali bi nizak krvni tlak, unutarnji organi radili bi im iznimno slabo i ne bi se mogli dostatno boriti protiv infekcija. Većina njih rođena je zdrava, a do poremećaja rada nadbubrežne žlijezde došlo je iz nekog razloga, najčešće kao posljedica autoimune bolesti. Addisonova bolest ekstreman je primjer kad nadbubrežna žlijezda uopće ne radi i kad bez izvanjske nadomjesne terapije nema opstanka, nema života. No postoje i blaži oblici slabog rada nadbubrežne žlijezde koji nisu tako očiti i zbog toga se teško dijagnosticiraju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci