Prirodna pomoć za hormonsku neravnotežu

Kad dođe do disbalansa, pomoć ne morate tražiti isključivo u hormonskoj terapiji. Puno možete napraviti i sami...

Sami možete napraviti puno

Činjenica je da je stres postao dio naših života, a preopterećenost, tjeskoba i napetost osjećaji s kojima smo se saživjeli. No upravo je stres najveći krivac za poremećaj u radu hormona. Iako žene (a i muškarci) često govore kako je normalno da se osjećaju umorno, tjeskobno, neženstveno i neprivlačno, debelo i fizički slabo, to nije istina.

Žene danas troše puno novca na tretmane kojima pokušavaju riješiti posljedice hormonske neravnoteže, loše prehrane ili lošeg načina života ili pak trpe teške simptome tih stanja. Ako već patite od hormonske neravnoteže, ohrabrujuće je da malim promjenama navika sami možete učiniti važan korak u rješavanju tog problema.

Dovedite hormone u red na prirodan način

Jedan od najpouzdanijih načina procjene hormonskog statusa su laboratorijski testovi, koje će vam preporučiti liječnik. Ali dok dođete do trenutka da se obratite liječniku, možete pokušati učiniti nešto i sami. Povišena ili snižena razina određenog hormona ima simptome koje ćete lako prepoznati. Čak i ako ne znate koji su vam hormoni u neravnoteži, pomoću ovih specifičnih simptoma možete to utvrditi.

Za svaku od ovih promjena postoji rješenje u promjeni životnih navika, pa pokušajte na prirodan način „dovesti hormone u red". Ako su simptomi prenaglašeni, obavezno se posavjetujte s liječnikom koji će analizama utvrditi koji točno problem imate i prepisati odgovarajuću terapiju.

Glavne vrste hormonske neravnoteže i prateći simptomi

Visoka razina kortizola (zove se još i hormon stresa) najčešći je oblik hormonske neravnoteže od kojeg danas pate žene. Uzrokuje osjećaj umora i napetosti, utječe na nakupljanje masnoća oko struka.

Imate li visok kortizol

Niska razina kortizola zapravo je posljedica dugoročne povišene razine kortizola. Uzrokuje osjećaj iscrpljenosti i iznemoglosti, kao da ste automobil koji pokušava voziti bez goriva.

Problemi s nadbubrežnim žlijezdama - vapaj za odmorom

Niska razina progesterona uzrokuje neplodnost, noćno preznojavanje, nesanicu i neredovne menstrualne cikluse.

Visoka razina estrogena izaziva pojačanu osjetljivost grudi, kao i pojavu cista, mioma, endometrioze i raka dojke.

Niska razina estrogena dovodi do pada raspoloženja i libida, izaziva suhoću vagine, manju fleksibilnost zglobova, smanjuje koncentraciju i živost.

Niska razina hormona štitnjače uzrokuje smanjenu koncentraciju, umor, pretilost i konstipaciju. Dugotrajno niska razina hormona štitnjače povezuje se sa slabim refleksima i povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti.

Štitnjača - čuvarica čitavog organizma

Preporuke za prirodnu pomoć

Visoka razina kortizola - jedite tamnu čokoladu, izbacite alkohol, smanjite unos kofeina. Pokušajte jednom mjesečno otići na masažu, svakodnevno pjevušite, vodite ljubav, vježbajte jogu, meditirajte...

Niska razina kortizola - pojačajte unos vitamina C i B kompleksa. Redovno vježbajte, a probleme rješavajte po principu „jedan po jedan".

Niska razina progesterona - pijte vitamin C, izbacite kofein i alkohol. Pojačajte društveni život.

Visoka razina estrogena - smanjite unos alkohola, izbacite kofein, jedite manje mesa i mliječnih proizvoda, konzumirajte više suhih šljiva. Pokušajte smršavjeti uz redovite tjelesne aktivnosti i potrudite se stvoriti naviku ranijeg odlaska u krevet - do 22 sata.

Niska razina estrogena - uvrstite u prehranu lanene sjemenke, nar, ali i vitamin E i magnezij. Češće vodite ljubav, umjereno vježbajte, isprobajte tretmane akupunkture.

Niska razina hormona štitnjače - konzumirajte namirnice koje sadrže više bakra, cinka, vitamina A i željeza, a ako ste ljubitelj soje, unos ograničite na najviše dva obroka tjedno. Kupušnjače obavezno termički kratko obradite jer mogu usporiti rad štitne žlijezde.

Dragana Aleksić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci