Potisnuta ženstvenost: Tajne poruke endometrioze

U suvremenom užurbanom svijetu, tražeći prava za sebe i osvajajući vrhove u karijeri, mnoge žene nametnule su sebi nemilosrdan tempo. Kompetitivnost je čimbenik povećanja broja žena koje pate od endometrioze – tajnovitog oboljenja kojim nas tijelo upozorava na to da je vrijeme za usporavanje i povratak ženstvenosti

Svaka žena nosi odgovor u sebi

Zapadna medicina može uvelike pomoći i izliječiti mnoge bolesti, ali kad u proces liječenja uključimo sebe i svoje emocije, rezultat će biti brži. Ponekad je dovoljno zastati da u vrtoglavoj jurnjavi toplo prihvatimo svoju žensku stranu i iskristaliziramo ciljeve. Kad kroz sito vizije svog života propustimo sve one sitnice koje nas dekoncentriraju, ugledat ćemo sjaj onoga što je najbitnije – pozitivan duh i ljubav.

„Svaka žena nosi odgovor u sebi, na njoj je da dešifrira ono što joj simptomi pokušavaju reći. Treba osluškivati sebe, svoje potrebe, učiti, mijenjati se, strpljivo, smireno i ustrajno, uz liječnika koji joj po senzibilitetu odgovara“, kaže holistička ginekologinja dr. Slavica Vasiljević.

U plućima, oku, mozgu...

Endometrioza je benigna bolest, ali bolna. U normalnim okolnostima, endometrij – tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice – normalno raste i mijenja se unutar maternične šupljine te se ljušti, zbog čega nastaje menstruacijsko krvarenje.

Međutim, u stanju endometrioze, iz nekog razloga endometrijsko tkivo raste u ostalim područjima male zdjelice, a rijetko, čak potpuno izvan zdjelice (prema riječima naše sugovornice, slučajevi endometrioze zabilježeni su u plućima, oku, čak i u mozgu).

Prepoznajte simptome endometrioze

Što treba izbaciti iz prehrane (a što dodati) ako bolujete od endometrioze

Misterij bola

Najčešće se to, međutim, događa na jajniku u obliku endometriotične, tzv. čokoladne ciste, ali i na zidu male zdjelice, trbušnoj maramici, materničnim vezama i jajovodu.
Endometrioza može zahvatiti mokraćni mjehur i crijeva, ožiljak epiziotomije... Ipak, nije jednostavno postaviti dijag­nozu za endometriozu. „Ponekad žena više puta posjeti liječnika prije nego što se ustanovi prava dijagnoza.

Jednostavno je ultrazvukom vidjeti endometriotičnu cistu jajnika, ali mala, rasuta žarišta na ovaj se način ne mogu vidjeti. Često i popratni simptomi poput bolova u leđima, probavnih tegoba, proljeva, zatvora, mučnine, anemije, upornog umora i urinarnih tegoba odvlače pozornost s prave dijagnoze. Endometrioza je mnogo češća nego što mislimo“, objašnjava dr. Vasiljević.

Stupnjevi razvoja endometrioze

Kratki savjeti za žene koje boluju od endometrioze

Čak 10 - 25 posto oboljelih

U svijetu oko 90 milijuna žena boluje od endometrioze. „Prema različitim navodima iz literature, smatra se da 10 - 25 posto ženske populacije u reproduktivnoj dobi – oko 16 milijuna u Europi, odnosno oko 100.000 žena u Hrvatskoj – boluje od ove bolesti koja trajno može narušiti kvalitetu života žene“, navodi Ulla Marton, zagrebačka ginekologinja i ginekološka endokrinologinja.

U 50 posto slučajeva endometrioza se javlja kao endometriotična cista na jajniku. U 25 - 50 posto slučajeva otkrivena je u žena koje imaju problem sa začećem, a također se smatra da je prisutna u 70 posto pacijentica koje imaju bolove u maloj zdjelici. „Najsigurnija metoda za postavljanje dijagnoze je laparoskopija, minimalno invazivna kirurška metoda koja omogućuje da se izbliza pogleda zdjelica, bez potrebe za teškom operacijom. Oporavak traje kratko i brzo se ide kući“, kaže dr. Vasiljević.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci