Potaknite lučenje umirujućih hormona

Posvuda možemo čitati o hormonima stresa, kortizolu i adrenalinu, međutim, rijetko se spominje njihov oponent – DHEA hormon, koji ima umirujuće i pomlađujuće djelovanje. Primjerice, osobe kojima su izmjerene veće količine tog hormona izgledaju mlađe i dulje žive. Stimulirati lučenje tog hormona vrlo je lako, dovoljno je prigrliti nekoliko novih zdravih navika, a njihove će dobrobiti biti dugotrajne...

DHEA hormon

Charlotte Watts, engleska nutricionistkinja i autorica brojnih knjiga o holističkom očuvanju zdravlja, savjetuje da uvođenje novih navika započnemo tako što ćemo u svakodnevni jelovnik uvrstiti više zdravih masnoća (orašastih plodova, sjemenki, masne ribe, avokada, grčkog jogurta...) jer DHEA hormon nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola.

Promjena prehrane neka uključi i smanjenje udjela rafiniranog šećera jer često čašćenje jednostavnim ugljikohidratima i šećerima djeluje stresno na organizam i remeti razinu kolesterola.

Grlite se

Osim hranom, pomognite organizmu da poveća lučenje DHEA hormona druženjem s ljudima uz koje se osjećate sigurno i sretno, grlite se s bliskim i dragim osobama, bavite se zabavnim aktivnostima, smijte se pet minuta tri puta dnevno, vježbajte ili hodajte, vodite ljubav, provedite barem sat vremena dnevno vani...

Ukratko, brinite se više o sebi i svojim potrebama. To sugerira i istočnjačka medicina, koja kaže da je osobama s niskom razinom DHEA hormona blokirana srčana čakra. U njenom otvaranju može pomoći loving kindness ili metta meditacija koja će nadopuniti energiju potrebnu za iscjeljenje. 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci