Pokazatelj unutarnjeg stanja: Što vam poručuju usne?

U svakodnevnim ritualima njege često zaboravljamo na usne, pa one gube svoju prirodnu punoću i elastičnost. Krajnje je vrijeme da se posvetimo tom važnom dijelu lica. Pomoću dodataka prehrani i prirodnom njegom vratite im ravnotežu i ljepotu koju zaslužuju

Nedostatak nutrijenata, dehidracija ili ekcem

Usne imaju važnu ulogu u našem životu. Bez njih ne bismo mogli otpuhati svjećice na rođendanskoj torti, šaputati dragoj osobi da je volimo, zviždukati omiljenu pjesmu, kroz slamku pijuckati smoothie... U usnicama se nalazi velik broj živčanih završetaka koji nam pomažu otkriti je li nešto vruće ili hladno. One su, zbog istog razloga, i jedan od najsenzualnijih dijelova tijela. Ali nema ničeg senzualnog ni ugodnog ako su usnice suhe i nenjegovane.

Suhe, ispucane usne mogu upućivati na mnogo veći problem od estetskog – na nedostatak određenih nutrijenata, dehidraciju ili ekcem. Problemi s usnicama, također mogu biti povezani s alergijama ili biti nuspojava konzumiranja određenih lijekova.
Usne su osjetljiv i nježan dio tijela. Koža usana nije nalik nijednom drugom dijelu kože. Zamislite ih kao spužvu – kad su izložene hidrataciji, upijaju vodu i njihov volumen se poveća, a kad su dehidrirane, osuše se i stisnu.

„Za razliku od kože lica, usnice nemaju žlijezde lojnice koje izlučuju sebum koji djeluje kao zaštitna barijera od različitih vanjskih faktora. Usto, koža usnica sastoji se samo od tri do pet slojeva, pa je vrlo tanka u usporedbi s čak 16 slojeva kože lica. Zato su usne sklone suhoći, lako postaju hrapave i pucaju“, objašnjava dermatologinja Maja Ceković. Na takvim usnama ruž se ne zadržava i ne izgleda lijepo, a još je gore to što ispucane usne mogu biti bolne i krvariti, a to povećava rizik nastanka infekcija.

Pucanje kutova usana

Uporno pucanje kutova usnica može biti simptom žvale (stomatitis angularis), bolnog stanja kada koža u kutovima usana pukne, crveni se, svrbi, a može i krvariti. „Mogući uzroci pojave žvale su nedostatak vitamina B2 (riboflavina), anemija uzrokovana nedostatkom željeza, pojačano lučenje želučane kiseline, loša higijena usne šupljine ili loša zubna proteza (zbog razmnožavanja većeg broja bakterija) te stalno vlaženje usana jezikom“, navodi dr. Ceković.

U prevenciji ovog bolnog stanja može pomoći povećana konzumacija hrane bogate vitaminima B skupine, posebice vitamina B12. Konzumirajte više mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, zelenog povrća, mesa, ribe, cjelovitih žitarica, a pomoć možete potražiti i u dodacima prehrani. Ako ste skloni anemiji, prehranu obogatite crvenim mesom, ribom, zelenim lisnatim povrćem, lećom i morskim algama ili uzmite odgovarajući dodatak prehrani. Spirulina je, primjerice, dobar prirodni izvor željeza.

Ne grizite

Imate li naviku lizanja ili grickanja usnica, suzdržite se od te kompulzivne radnje jer slina je kisela i isušuje usne. „Lizanje usana stvara zatvoreni krug dehidracije zato što slina isparava, a vlaga s usana nestaje čineći usne sušim nego prije. Ubrzo se grubi i suhi gornji sloj kože odvaja od vlažnog sloja ispod njega pa usne postaju suhe i pucaju“, objašnjava dermatologinja Ceković.

Ako je vaša prehrana siromašna nezasićenim masnim kiselinama, vaše usne također mogu postati suhe i ispucane. Masna riba, kao što su losos i pastrva, hladno prešano ulje sezama ili masline te chia sjemenke, orašasti plodovi, avokado i riblje ulje kao dodatak prehrani mogu biti rješenje. Važno je i u organizam unositi dovoljnu količinu vode jer, kako kaže dermatologinja, suhe i ispucane usne mogu biti i znak dehidracije. Kako biste usne održali vlažnima, pijte oko dvije litre vode dnevno.

Krivac je i vrijeme

I brojni vanjski faktori mogu negativno utjecati na osjetljivu kožu usana. Vjetar, hladnoća, sunce, snijeg, grijanje i klima-uređaji mogu usne isušiti jer im nedostaju vlastita prirodna ulja koja bi ih štitila. „Ljeti, boravak na vjetrovitoj plaži, bavljenje sportskom aktivnošću, poput skijanja na vodi ili vožnja na motornom brodu, u kombinaciji sa suncem i vjetrom, i eventualno dehidracijom savršen su recept za ispucane usne“, naglašava dr. Ceković.

Pojašnjava da, bez obzira na doba godine i aktivnost, bilo koji spoj sunca, vjetra, suhoće i ekstremnih temperatura mogu pridonijeti pucanju i suhoći usana koju ćemo primijetiti tek krajem dana. Najbolja prevencija je piti potrebnu količinu vode i zaštititi usne od UV zračenja, a dermatologinja Ceković savjetuje: „U takvim je situacijama dobro koristiti balzam za usne koji ima zaštitu od sunca ili na usne nanijeti tanak sloj kreme za sunčanje. I njegujući balzami, primjerice, na bazi pčelinjeg voska pomoći će da spasite usne od prevelikog isušivanja.“

Alergije

Peludne alergije drugi su faktor koji valja uzeti u obzir kad se istražuju uzroci suhoće usana. Jeste li primijetili da su usne pomalo ispucane kad imate prehladu koja vas tjera disati na usta cijelu noć? Ista se stvar, kako pojašnjava dermatologinja, događa kad zbog alergije dišemo na usta. Zrak neprestano prolazi između usana i one postaju suhe.

Zbog istog se razloga i osobe koje hrču ili imaju apneju često znaju probuditi suhih i ispucanih usana. „Najbolje je usne hidratizirati tijekom dana, osobito prije odlaska u krevet, a svakako biste se trebali savjetovati s liječnikom da bi se riješio osnovni problem“, upozorava dr. Ceković.

Alergiju mogu izazvati i higijenski i kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo. Kao moguće uzročnike dermatologinja navodi pastu za zube i vodice za osvježenje daha jer sadrže specifične sintetičke sastojke. „Istraživanja ukazuju na to kako natrijev lauril-sulfat i guaiazulen (sintetički ekstrakt kamilice) mogu djelovati iritirajuće, dovoljno da uzrokuju suhoću i ispucanost usana“, otkrila nam je dr. Ceković.

Važno je kakvu pastu za zube koristite

Ako se borite s ispucanim usnama, pronađite pastu za zube koja ne sadrži navedene sastojke, a provjerite i sastav ostalih proizvoda koje nanosite na usne. Mnogi sadrže alkohol koji kožu dehidrira ili tragove teških metala, kao što su kobalt i nikal, koji mogu uzrokovati alergiju koja se očituje ispucanim usnama.

Ruževi za usne su, kaže dermatologinja, drugi najčešći uzročnici. „Ako ruž za usne sadrži propil galat ili fenilsalicilat (salol), ispucane usne mogu biti posljedica djelovanja ovih sastojaka, ali i nekih drugih koji također mogu uzrokovati blage alergije.“

I vitamini mogu napraviti štetu

I naoko dobre stvari, kao što su vitamini, mogu napraviti štetu. Dr. Ceković upozorava da višak vitamina A u organizmu može uzrokovati pucanje i ljuštenje kože usana jer isušuje sluznice i kožu, posebice usnica. To je, primjerice, čest problem osoba koje koriste lijekove za akne na bazi vitamina A (npr. Roaccutane). Osim toga, čak i male doze vitamina B12 kod osoba koje su alergične na kobalt mogu izazvati alergiju koja se očituje suhim usnicama i pojavom ljuskica jer ovaj vitamin sadrži kobalt.

Koliko pomažu balzami?

Kako bi izbjegle dehidraciju i hrapavost, većina žena koristi cijeli arsenal balzama za usne, čuvaju njihove zalihe u svakoj torbi, na radnom stolu, na noćnom ormariću... No, koliko oni zapravo pomažu?

Balzam za usne pruža zaštitni sloj koji bi u idealnoj situaciji usne trebale dobiti od prirodnih, zaštitnih ulja koje izlučuje koža. Pomažu spriječiti isparavanje vlage i zaštititi usne od vjetra i sunca te drugih štetnih vanjskih faktora, ali nisu svi balzami za njegu usana jednaki.

Izbjegavajte one koji sadrže kemijske supstancije, poput petroleja i mineralnih ulja. Ta industrijski dobivena ulja se ne preporučuju jer prekrivaju usne i ne dopuštaju im da „dišu“ i apsorbiraju vlagu i nutrijente. „Konvencionalni balzami za usne umjesto da njeguju, zapravo isušuju usnice i zato se javlja potreba za čestim, ponovnim nanošenjem“, kaže Katica Wolf, aromaterapeutkinja i stručnjakinja za izradu prirodne kozmetike.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci