Pet koraka za dobru probavu

Prema ajurvedi, tisućljetnoj indijskoj znanosti o životu, čovjek je zdrav samo ako mu je zdrava probava. Posvetite se tom zanemarenom dijelu svoga zdravlja

Pijuckajte toplu vodu tijekom dana jer pomaže izlučivanju toksina

Pijuckajte toplu vodu tijekom dana jer pomaže izlučivanju toksina

Nemojte samo slijepo slijediti ove savjete. Počnite promatrati kako se vi i vaš želudac osjećate nakon svakog obroka ili pića. Posebice uočite razlike između polaganog i užurbanog jedenja, kada preskočite obrok i kada se prejedete. S obzirom na ono što uočite, sami donesite odluke o eventualnoj promjeni

Slušajte svoje tijelo i jedite samo onda kada ste gladni

Potrudite se razlikovati jedenje iz potrebe i ono po navici. Također, neka pauze između obroka traju tri do četiri sata jer toliko je potrebno zdravom organizmu da razgradi i upije hranu. Ako jedemo onda kada nismo gladni, osim nabacivanja suvišnih kilograma, preopterećujemo cijeli organizam te se osjećamo napuhnuto i tromo. Jedan dan u tjednu priuštite svojem probavnom sustavu odmor u obliku posta. Tada možete jesti svježe voće ili povrće i/ili piti sokove od svježe iscijeđenog voća ili povrća.

Jedite sjedeći, polako i smireno

Prema ajurvedskom učenju, svjesnost prilikom jedenja važnija je od onog što pojedemo. Jedenje trebamo promatrati kao oblik meditacije. Dok pripremate hranu, zahvalite se Prirodi/Bogu/Svemiru na njoj te im prije početka objeda ponudite tu istu hranu. Osluškujte svoje tijelo tijekom jedenja – što i u kojoj količini trebate unijeti u sebe. Uživajte u svakom zalogaju. Za vrijeme obroka budite smireni jer je jedino tada i probavni sustav smiren. Odvojite koji trenutak više za svoj obrok i uživajte u njegovim mirisima, okusima, bojama i strukturama. To će, također, pomoći u dodatnom lučenju sline, a samim time i poboljšati probavu.

Ako ne cijenite hranu koju unosite u sebe, neće je cijeniti ni vaše tijelo. I eto početka problema! Za vrijeme obroka isključite ili udaljite od sebe sve elektroničke naprave te svu pažnju posvetite svom tanjuru. U protivnom, vaš živčani sustav bit će preaktivan, uključen u sve što se događa oko vas, što može dovesti do zaustavljanja probave. Osim što u svoje tijelo preslikavamo emocije upijene iz TV emisije ili s društvenih mreža, ne uočavamo unesenu količinu hrane pa lako preopteretimo želudac te nastaje umor i gomilanje kilograma.

Jedite svježe pripremljene obroke

Ako jedemo svježe pripremljene obroke koji sadrže svježe i organski uzgojene, cjelovite namirnice, postajemo usklađeni s godišnjim dobima. Zdrava prehrana potiče lakoću tijela i bistrinu uma. Svrha jedenja je unošenje energije koja će nam pomoći u izvršavanju svakodnevnih zadataka. Što su namirnice i obrok svježiji, bit će više energije. Ako hrana nije svježa (ako je prije pripreme bila zamrznuta ili industrijski obrađena), ona gubi svoju pranu i neće nam prenijeti energiju. Nakon nje se osjećamo umorno i usporeno. Voće jedite zasebno, najbolje između obroka. Nemojte zanemariti važnost masnoća u prehrani. Ajurveda se zaklinje u dobrobiti gheea (masla), posebice za peristaltiku crijeva.

Pijuckajte toplu vodu tijekom dana

Hrana lakše prolazi kroz probavni sustav ako tijelo nije dehidrirano. Ako popijemo čašu vode desetak minuta prije obroka, brže ćemo se osjećati siti. Topla voda, posebice ako se u nju doda malo limunova soka, pomaže u izbacivanju toksina. Limunov sok pročišćuje jetra, održava želudac zdravim, uklanja mučninu i žgaravicu. Izbjegavajte rashlađena i ledena pića jer ona gase probavnu vatru. Isto se događa i pijenjem bilo kakvih napitaka tijekom obroka, što dodatno može uzrokovati i grčeve u želucu, napuhnutost i nelagodu u području želuca.

Malo – veće – najmanje

Ujutro je probavna vatra još uvijek usporena, slaba, kao žar u peći ostao od prethodne noći, stoga doručak treba biti lagan. Ručak neka bude najveći obrok, i to oko podne, kada su sunce i probavna vatra najjači. Večera treba biti najlaganija. Također, svakog dana objedujte u isto vrijeme jer će na taj način vaše tijelo već unaprijed znati kada treba početi pripremati probavnu vatru.

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci