Osnovni simptomi hormonskog disbalansa

Znanstvenici su dosad otkrili gotovo 100 hormona u ljudskom organizmu, a s obzirom na funkcije pojedinih žlijezda, prema simptomima se može utvrditi koji hormon nije u ravnoteži...

Poremećaji hormona štitne žlijezde, pogotovo ako ona radi pojačano (hipertireoza), najprije se primjećuju u smušenosti i nemiru koji može biti popraćen tjeskobom. Česta je pojava gubitka težine iako je apetit povećan. Smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde (hipotireoza) često prati porast tjelesne težine, podbuhlost, depresija, dubok glas i zimogroznost.

Nepravilan, pojačan rad nadbubrežne žlijezde najčešće prati izmjena osjećaja nemira i letargije, pojačan apetit i nakupljanje masnog tkiva na području trbuha, a smanjen rad ove žlijezde očituje se u apatiji, ali i brzom umaranju, razdražljivosti i nestrpljivosti.

Poremećaji u radu hipofize vrlo su rijetki, no prilično su ozbiljni jer ova žlijezda upravlja svim ostalim žlijezdama s unutarnjim izlučivanjem. Radi li hipofiza pojačano, prvi simptomi su nepravilna menstruacijska krvarenja, neplodnost, lučenje mlijeka i povećana dlakavost. Smanjen rad hipofize manifestira se padom razine svih hormona u tijelu.

Glavni simptomi poremećaja spolnih žlijezda u žena očituju se dobro poznatim PMS-om, smetnjama vezanima uz trudnoću i porođaj, ali i u klimakteričnim tegobama. Pojačano lučenje spolnih hormona obično rezultira bolnom menstruacijom, umorom i depresijom, a manjak se pak povezuje uz smanjenu seksualnu želju, suhoću vagine, nesanicu, lupanje srca i valove vrućine (valunge).

Smanjeno lučenje hormona gušterače uzrokuje hiperglikemiju, a povećano hipoglikemiju. Simptomi su u oba slučaja vrlo slični: slabost cijelog organizma, žeđ, obilno mokrenje, umor, povećan apetit, a pritom smanjenje težine. 

Mary Novosel, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci