Očistite tijelo, odmorite dušu: 5 savjeta za fizički i emocionalni detoks

Vrijeme je...

Kakvu tjelovježbu odabrati? Ako ste se odlučili za detoksikaciju ili post, tjelovježba će pojačati njegov učinak. Ipak, kada postite, izbjegavajte brze vježbe snage (npr. penjanje stubama, trčanje, nogomet) jer previše opterećuju cirkulaciju. Radije odaberite neki laganiji sport kao što je nordijsko hodanje, pješačenje, vožnja bicikla, lagano planinarenje i slične aktivnosti.

Mućkanje ulja Svako jutro, prije doručka, žlicu hladno prešanog suncokretova ili sezamova ulja mućkajte 10-ak minuta u ustima. Potom ispljunite i temeljito isperite usnu šupljinu. Tom metodom ajurvedske medicine organizam se oslobađa štetnih tvari te osnažuje imunosni sustav.

Kako mućkanje ulja čisti i liječi

Opustite se Opuštanje i dokolica jednako su važni kao i naporno vježbanje ili briga o prehrani. Ravnomjernom izmjenom napetosti i opuštanja, kretanja i mirovanja, najbrže se postiže tjelesna i duševna ravnoteža. Stoga, nakon svakog napora i aktivnosti obavezno se odmorite. Nemojte čitati, gledati TV ili surfati društvenim mrežama, nego se odmorite, zatvorite oči, sanjarite, svjesno dišite... Dajte tijelu vremena za rad na metabolizmu, jer ono razgrađuje, prerađuje i nadoknađuje – i za to mu je potreban mir.

Tehnodetoks: Isključite se da biste ponovno uspostavili vezu sa životom

jogaDetoksicirajuća asana Detoksikacija ne treba uvijek podrazumijevati konzumiranje sokova i post juhama i čajevima. Jogom se također pokreću detoksikacijski procesi, a kao bonus – osjećat ćete se opuštenije i imati više energije. Jedna od asana kojom ćete to postići je Parivrtta Utkatasana. Stanite priljubljenih koljena i stopala ili ih raširite u širinu kukova. Savijte koljena i stopala kao da želite sjesti na stolac, koljena poravnajte s centrom stopala (tj. nemojte ih okrenuti prema unutra ili van).

Spojite dlanove ispred srca pa rotirajte trup u lijevu stranu tako da desnim laktom pritisnete vanjsku stranu lijevog koljena. Lopatice neka budu spojene, a prsni koš otvoren. Pogled usmjerite prema gore i ostanite u ovom položaju od pet do deset udaha i uzdaha, a zatim promijenite stranu. Osim što ćete na ovaj način poboljšati zdravlje kralježnice, ova asana stimulira rad jetara, slezene i probavnog sustava, a istodobno poboljšava tonus trbušnih mišića i pospješuje proces eliminacije toksina.

Energetska detoksikacija: Kako se očistiti od teških misli i emocija

Masaža za poticanje probave Lezite na leđa savijenih koljena, to opušta mišiće trbuha. Položite obje ruke, jednu pokraj druge, na trbuh, skupljenih prstiju okrenutih prema dolje. Dvije minute žustro dlanovima tresite cijeli trbušni zid. Zatim vršcima svih prstiju umjerenom snagom (ne smijete osjetiti bol) kružnim pokretima masirajte debelo crijevo. Počnite od desne strane donjeg dijela trbuha krećući se preko desnog pa lijevog rebrenog luka prema lijevom rubu zdjelice. Ponovite 3 - 4 puta, a potom još jednom dvije minute tresite trbuh. Ova masaža potiče probavu i služi protiv nadimanja i vjetrova.

Čiste emocije, prava ljubav: Emocionalnim detoksom do novog životnog stava

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci