Nosite li odgovarajući grudnjak?

Čak 80 posto žena nosi neodgovarajuću veličinu grudnjaka, što vodi do lošeg držanja tijela i bolova u vratu i leđima. O estetskom dojmu ne moramo ni govoriti. Odaberite grudnjak koji će najbolje pristajati vašim oblinama

Prema istraživanju američke trgovine donjeg rublja Intimacy i njihove internetske stranice www.myintimacy.com, 85 posto žena nosi neodgovarajući grudnjak, a 65 posto bi ih željelo da im je taj dio garderobe udobniji.

Grudnjak kao jednadžba

Zbog loše odabranog grudnjaka mogu nastati problemi s kralježnicom, slični onima koje izaziva nošenje neadekvatne obuće. S tim su teškoćama sigurno upoznate žene s većim grudima, koje se zbog neodgovarajućega grudnjaka pogrbljuju te pate od bolova i zamora mišića vrata i leđa. Britansko društvo kiropraktičara ovako komentira taj odjevni predmet: „Grudnjak je poput visećeg mosta. Treba biti kvalitetan kako ramena ne bi preuzela sav posao. Neodgovarajući grudnjak loše utječe na ramena i prsa i mogao bi izazvati bolove u leđima“.

Britansko istraživanje potvrđuje rezultat američkoga – da čak 80 posto žena nosi neodgovarajući grudnjak. Istraživanje je pokrenuo engleski profesor i znanstvenik John Tyrer sa Sveučilišta Loughborough kada se njegova supruga nakon cjelodnevne potrage za grudnjakom vratila obeshrabrena. Ustvrdio je da moderni grudnjaci stišću i podižu grudi, a veliku buru izazvao je izjavom da grudnjaci šivani i dizajnirani samo prema košaricama A, B, C ili D imaju brojne nedostatke.

Biranje grudnjaka prema veličini košarice slikovito je usporedio s onim što je muškarcima blisko: „To je kao da veličinu automobilskog motora pokušavate izmjeriti poklopcem za benzin“. Zato je profesor Tyrer, kao da rješava jednadžbu, za svoju ženu ali i sve ostale dizajnirao grudnjak s naramenicama koje se križaju na leđima, olakšavajući time nošenje lijepog tereta.

Nadalje, istraživanje inicirano tim stvarnim problemom otkrilo je da žene nose neadekvatne grudnjake zato što ih kupuju prema najširem opsegu, a ne prema obujmu dojki. Za razliku od uvriježenog mišljenja da grudi teže 0,2 ili 0,3 kg, istina je da „nosimo“ i do 1 kg tereta. Prema zaključku Tyrerove studije, grudnjak koji pruža najveću potporu je onaj koji je odabran i prema obujmu grudi i prema opsegu leđa, izmjerenom ispod grudi. Prema tomu, opseg leđa je veličina koja se kreće u rasponu od 75, 80, 85, 90 centimetara i više. Ta veličina predstavlja širinu grudnjaka, a uz pomoć obujma grudi birate veličinu košarice koja se izražava u slovima.

A, B, C ili D?

Pitate li se i dalje kako nakon toliko brojeva i slova odabrati grudnjak koji će vam pristajati kao saliven i biti senzualan i udoban? Treba se malo potruditi. Danas postoje grudnjaci u veličinama od A pa sve do H.

Iako se grudnjak ne vidi, ispravna veličina utječe na izgled tijela. Ako žena nosi dobar grudnjak, izgleda vitkije i ima ljepše držanje. Idealna pozicija grudi je na pola puta između lakta i ramena, a to se postiže samo ispravnom veličinom grudnjaka. Vrpca leđa grudnjaka je najvažniji dio grudnjaka jer je njezina funkcija nositi težinu grudi, što žene s većim grudima dobro znaju.

Za dobar odabir u trgovini treba isprobati nekoliko modela. Ne mogu se sve žene ugurati u A, B ili C veličinu niti u 1, 2, 3 ili 4. Da bi se dobila odgovarajuća veličina grudnjaka, najprije treba uzeti mjeru obujma leđa, a to je izraženo u brojevima 70, 75, 80..., što je tzv. europska veličina. Zatim je važna dubina košarice, A, B, C, D... Zato se grudnjak bira s krojačkim metrom u ruci.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci