Nedostaju li vam hormoni mladosti i dobrog seksa?

Hormoni utječu na emotivne i tjelesne promjene, a neki od njih isključivo su noćni i obnavljaju se samo dok spavamo. Među njima su hormon ljubavi oksitocin te vazopresin - koji briše bore. Evo još nekoliko razloga za raniji odlazak u krevet, već večeras!

Važnost spavanja

Profesor Thierry Hertoghe, koji je svjetski autoritet u medicini hormona, uvijek donosi najnovije spoznaje i omogućuje da pacijente liječimo na najnoviji i suvremeni način.

Uvijek upozoravam na važnost spavanja, koje je osnovni regenerativni mehanizam te na važnost odlaska u krevet do 22 sata, no na svjetskom kongresu pro-aging medicine u Bruxellesu saznala sam o još nekim hormonima koji su isključivo noćni i koji služe obnavljanju energije, snage, kože i vitalnosti, a to su oksitocin i vazopresin.

Hormon ljubavi bez kojeg nema užitka u seksu, djeci...

Vjerujem da većina vas za njih nije ni čula, ali oksitocin je poznat kao hormon ljubavi, a vazopresin kao hormon koji briše bore. Pitate se kako? Oksitocin je hormon koji naše tijelo stvara kad osjećamo ugodu, najčešće u kontaktu s drugim, nama dragim bićima, te pritom u tijelu proizvodi niz kemijskih reakcija koje snižavaju razinu stresa i pridonose zdravlju. Ono što nije baš često povezivano s oksitocinom jest činjenica da je to hormon bez kojeg nema zadovoljavajućeg seksualnog života.

On u našem tijelu diže kemijsku oluju koja vodi do vrhunca uživanja u spolnom činu, no on nam je potreban i radi zdravlja. Razinu oksitocina u tijelu možemo izgubiti i zbog nekih bolesti, primjerice autoimunih, poput fibromialgije. Nadalje, oksitocin povezuje majku i novorođeno dijete dojenjem te na taj način stvara privrženost i pretvara sva noćna buđenja i manjak sna u mali problem.

Oksitocin za žene kao testosteron za muškarce

Hormon ljubavi, kako zovu ovaj hormon, najviše se stvara noću, a isto tako, nakon tridesete godine njegova razina opada. Osobe koje osjećaju manjak tog hormona trebale bi ga nadomjestiti. Danas na tržištu postoje razni preparati oksitocina koji se prilagođavaju svakom pacijentu individualno. Osobe koje su izgubile mogućnost doživljavanja orgazma, s nadomještanjem oksitocina mogu ga ponovno doživjeti.

Dr. Hertoghe kaže da je oksitocin za žene ono što je testosteron za muškarce. Oksitocin također povećava vlažnost rodnice i djeluje bolje od ženskih hormona. Atrofija vaginalne sluznice, koja ne reagira na ženske hormone, jako dobro reagira na oksitocinske vaginalete. Za mene je ovo saznanje bilo jako važno, a vjerujem i za mnoge među vama koji pate od tog problema.

Nova istraživanja uvijek nam daju neka nova rješenja, a na nama je da ih slijedimo.
Koliko sam god bila oduševljena oksitocinom, vazopresin i njegova uloga još su me više oduševili.

Čudesni vazopresin ili zašto noću moramo na wc

Najveću ulogu ima u hidrataciji kože i tijela. Razlika između mladog i zrelog organizma jest u količini vlage u stanicama. Dok mladi organizam lako zadržava vlagu, zrele stanice gube tekućinu i nakon toga ostaje smežuran izgled, ponajprije kože. Bore na licu najviše su posljedica manjka vazopresina i dehidracije kože. Sjećate li se kad ste bili mladi, kako ste spavali noću bez odlaska na toalet? Tekućina je ostajala u tijelu, u stanicama, i činila ih voluminoznima. Prva promjena koju ćete primijetiti sa starenjem jest noćno mokrenje.

Organizam više nema snage držati mokraću cijelu noć i potrebno je jedno ili više noćnih buđenja te pražnjenje mjehura. Osim što to poremeti spavanje, ujutro izgledamo dehidrirano i nimalo svježe. Vazopresin je, kao i oksitocin, hormon koji se izlučuje noću te, kao i svi noćni hormoni, ima regenerativno svojstvo.

Suha i dehidrirana koža, brzo mokrenje nakon što smo uzeli tekućinu, ponekad nejasne misli, slaba memorija i sl. mogu biti znak ozbiljnog manjka vazopresina. Sretna je okolnost to što se vazopresin također može nadoknađivati i zaustaviti pretjerano izlučivanje tekućine iz organizma, a može se primjenjivati u obliku sprejeva ili tableta.

Bez zdravih hormona nema zdravlja

Iako sam bila svjesna važnosti manjka ovih hormona, najnovija znanstvena istraživanja dala su mi uvid u to da njihova primjena u svakodnevnoj praksi može biti vrlo jednostavna. Svatko tko želi bolji i kvalitetniji život može odgovarajućom nadoknadom hormona to i postići, jer su hormoni supstancije koje prenose signale do naših stanica i potiču metaboličke funkcije.

Bez zdravih hormona nema zdravlja, veselja, životne radosti...  Sva sreća da budućnost zasigurno donosi i nove spoznaje i nove mogućnosti za njihovo balansiranje.

Dr. Sanja Toljan, ravnateljica Poliklinike Orlando (www.poliklinika-orlando.hr)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci