Najbolje vježbe za trudnice

Postoje dokazi kako je vježbanje u trudnoći odlično za zdravlje majke, ali i nerođenog djeteta. Samo 30 minuta na dan utjecat će na zdravlje djetetova mozga

Bez prevelikog napora do odličnih rezultata

Djeca majki koje su vježbale u trudnoći imaju snažniji kardiovaskularni sustav i općenito su alertnija od djece čije su majke bile neaktivne u trudnoći. Održavanje forme u trudnoći može utjecati čak i na bolji razvoj djetetova mozga. „Već i 20 minuta kardiotreninga tri puta tjedno dokazano poboljšava razvoj nerođenog djeteta“, izjavio je profesor Dave Ellemberg sa Sveučilišta u Montrealu.

A što se samih trudnica tiče, vježbanje najbolje djeluje na njihove emocije. Stope depresije, anksioznosti i umora često su povišene u trudnica, a psiholozi sa Sveučilišta u Ontariju otkrili su da redovito vježbanje trudnicama pomaže u prevenciji promjena raspoloženja, a poboljšava im san, što potvrđuje istraživanje dr. Michele Okun, znanstvenice sa Sveučilišta u Coloradu koja ističe: „Viša razina tjelesne aktivnosti nije puno bolja za kvalitetu sna od umjerene razine. Dakle, ne trebate vježbati puno i izlagati se prevelikom naporu da biste ostvarili pozitivne rezultate tijekom trudnoće.“

Najbolje vježbe: Hodanje i plivanje savršen su izbor za kardiovaskularni sustav. U trudnoći treba izbjegavati dizanje teških tereta i naporne treninge, no Royal College of Obstetricians and Gynaecologist u svojim smjernicama navodi kako trudnice koje izvode vježbe snage imaju kraći i manje stresan porođaj.

Trudnice bi trebale dnevno odvojiti 30 minuta za vježbanje, no većina ih to ne čini. Bavite se umjerenom aktivnošću 30 – 40 minuta dnevno, ali slušajte svoje tijelo i prekinite aktivnost kad god osjetite potrebu.

Peta Bee (The Interview People)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci