Migrena se ne liječi samo tabletom: Ove joga poze mogu vam pomoći

Stižu dobre vijesti za one koji pate od jakih glavobolja. Prema novom istraživanju, joga može smanjiti učestalost i ozbiljnost napada migrena - i to ovi položaji!

Treća najrasprostranjenija bolest na svijetu

Prema studiji objavljenoj u časopisu Neurology, vježbanje joge, uz propisano liječenje migrene, ne samo da može biti učinkovitije od uzimanja samih lijekova, već se smanjuje učestalost glavobolja i intenzitet bola.

Migrena je treća najrasprostranjenija bolest i šesta najmučnija na svijetu, a pogađa više od milijardu ljudi diljem svijeta. To je neurološka bolest s onesposobljavajućim simptomima, koji uključuju bol u glavi, poremećaje vida, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, ekstremnu osjetljivost na zvuk, svjetlost, dodir i miris, te trnce ili utrnulost u ekstremitetima ili licu.

Oni koji boluju od migrene ne samo da osjećaju jaku bol, već i pate od različitih psiholoških poremećaja raspoloženja. Tu joga može biti korisna sa svojim polaganim, pažljivim pokretima koji pomažu u smanjenju stresa.

Joga za oporavak od bolesti i trauma

Evo nekoliko joga poza i vježbi disanja koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i uravnoteženju tjelesnog, mentalnog i emocionalnog stanja onih koji boluju od migrene. Ostanite u svakoj asani, do granici ugodne, do jedne minute, koncentrirajući se na opuštanje i disanje. Ako imate bilo kakvih medicinskih problema, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što se počnete baviti jogom.

Stojeće savijanje unaprijed (Hastapadasana)

Ova poza stimulira živčani sustav povećavajući opskrbu krvlju, a također smiruje um.

stand bend

Stanite uspravno sa skupljenim stopalima i rukama uz bok. Udahnite i ispružite ruke iznad glave. Izdahnite i savijte se prema naprijed iz kukova, spuštajući ruke prema stopalima. Držite kralježnicu uspravnom, ruke oslonite na pod, pored stopala ili na noge. Dok ste u ovom položaju, dišite normalno i držite pozu dok god vam je ugodno. Udahnite dok protežete ruke prema naprijed i prema gore te polako dođite do stojećeg položaja. Izdahnite, stavite ruke uz bok.

Poza mačke (Marjaryasana)

Ova poza ublažava napetost kralježnice, ramena i vrata, a također pojačava cirkulaciju u gornjem dijelu tijela.

cat

Započnite u položaju stola, u kojem su dlanovi i koljena na podu. Dok izdišete, nježno zaokružite kralježnicu prema gore. Na udisaj vratite kralježnicu u neutralan položaj.

Joga za probavu 

Pas koji gleda dolje (Adho Mukha Svanasana)

Ova poza otvara vam ramena i kralježnicu, dok istovremeno oslobađa napetost u vratu i potiče dotok krvi u glavu.

pas

Počnite na rukama i koljenima. Poravnajte zapešća ispod ramena, a koljena ispod kukova. Dlanove raširite kažiprstima usmjerenima prema naprijed ili malo ispruženima i oslonite se na nožne prste. Izdahnite i podignite koljena od poda i podignite repnu kost u zrak, čineći tijelom položaj naopakog slova "V".

Dotaknite petama pod, ali ne brinite ako ga ne dodiruju. Osjetite istezanje mišića stražnje lože i izdužite kralježnicu uključujući trbušne mišiće. Šireći lopatice, istegnut ćete gornji dio leđa, a guranje bokova prema gore i natrag pomoći će vam da otvorite donji dio leđa. Držite glavu između nadlaktica; nemojte dopustite da visi.

Pretklon u sjedu (Paschimottanasana)

Ova poza smiruje um i živčani sustav.

pretklon

Sjednite na prostirku s nogama ravno ispred sebe i vrhovima peta snažno se uprite o pod. Udahnite dok rukama sežete iznad glave. Izdahnite dok se savijate naprijed u struku i sežete rukama ravno. Dodirnite nožne prste ili potkoljenice.

Joga protiv bolova u vratu

Položaj djeteta (Balasana)

Ova poza smiruje živčani sustav dok oslobađa napetost u leđima i ramenima.

child poza

Kleknite na pod. Držite prste na nogama skupljenima i raširite koljena što jače možete. Spustite stražnjicu na pete. Izdahnite, nagnite se naprijed tako da vam se čelo i prsa naslanjaju na prostirku. Ruke neka budu ispružene naprijed ili uz tijelo, dlanovi okrenuti prema dolje ili prema gore. Dopustite vratu i ramenima da oslobode bilo kakvu napetost. Kako biste izašli iz ove poze, rukama se potisnite prema gore i sjednite na pete.

Joga za zdrava leđa

Položaj mrtvaca (Savasana)

Ova poza smiruje um i potpuno opušta tijelo. Priziva osjećaje unutarnje smirenosti i spokoja i pruža idealan odmor od tjeskobe i nervoze.

mrtvac

Lezite leđima na prostirku. Ispružite ruke i noge šire od širine prostirke dlanovima prema gore. Opustite svoje tijelo, ispraznite um i dopustite si ostati u ovoj pozi 5 do 10 punih minuta ili koliko vam treba za odmor i integraciju.

Duboko disanje s pozitivnom afirmacijom

Duboko disanje osigurava dodatni kisik u krvi i uzrokuje da tijelo oslobađa endorfine, koji su prirodni hormoni koji nas pune energijom i potiču opuštanje.

Zamislite mjesto točno ispod pupka. Udahnite kroz nos, uvucite zrak u abdomen. Osjetite kako se širi dok ispunjavate pluća zrakom. Polako izdahnite i uvucite trbuh dok praznite pluća. Sa svakim udisajem uključite mantru ‘JA SAM ZDRAVA, VITALNA I SNAŽNA' da se suprotstavim negativnim mislima i osjećajima.

Izvor:en.vogue.me

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci