Lak za nokte najotrovniji je kozmetički preparat

Iako znamo da sve žene, od desetogodišnje djevojčice do pedesetogodišnje gospođe, uživaju u lijepo nalakiranim noktima, činjenica je da ih, nanoseći lak, zapravo premazujete mješavinom različitih otrova. Pazite na upozorenja dr. Oza i birajte manje štetne varijante

Lak za nokte vjerojatno je najotrovniji kozmetički preparat, sadržava toksične tvari kao što su formaldehid, ftalati (otapala za boje, ali toksična za živce i žlijezde s unutarnjim izlučivanjem), aceton i toluen (oni drže boju u tekućem obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju zrak otrovima, čime ugrožavaju vaš dišni sustav) te benzofenoni (koji su poznate kancerogene tvari i imaju učinak sličan estrogenu).

Ako lak nanosite u prikladno prozračnoj prostoriji, vjerojatno je sve u redu, ali nikako ga ne biste smjeli mijenjati nekoliko puta tjedno, kao što to rade tinejdžerice. Osim toga, sredstvo za otklanjanje laka za nokte nemojte koristiti češće od dvaput mjesečno. Umjesto toga nanesite novi sloj laka. Znamo da ćete preokrenuti očima, ali aceton je toliko otrovan za oči, živce i pluća da bi bilo pametno otići u dućan i kupiti filtar koji će vam zaštiti pluća i mozak dok ga koristite.

Ako vam je sredstvo za otklanjanje laka uistinu potrebno, tada izbjegavajte ono s acetonom, jer isušuje nokte. Pukotine ili oštećenja na laku popravite ljepilom za nokte ili bezbojnim lakom.

dr. Mehmet Oz iz knjige Vi - zauvijek lijepi

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci