Kućni detoks koji pomlađuje

Da bi koža bila blistava i zdrava, potrebno je uravnotežiti doše, a u tome može uvelike pomoći panchakarma, odnosno detoksikacija...

Kućni tretman čišćenja započnite, savjetuje ajurvedski liječnik Vasant Lad, konzumiranjem ulja. Tri dana zaredom natašte uzmite četiri žlice otopljenog, tj. zagrijanog ghee maslaca, odnosno masla (ne preporučuje se osobama s visokim kolesterolom i šećerom u krvi).

Koji je vaš tip kože prema ajurvedi

Za vata došu, Lad preporučuje da se ghee konzumira s prstohvatom soli, a kapha tipovi mogu u ghee dodati prstohvat trikatu praha (mješavina jednakih udjela đumbira, crnog papra i pippali indijskog papra). Pročišćeni maslac, objašnjava liječnik, pruža unutarnju lubrikaciju koja je nužna da bi se toksini izvukli iz dubljih tkiva i da bi stigli do probavnog trakta odakle će se eliminirati.

Nakon četverodnevne konzumacije gheea, sljedećih 5 - 7 dana vrijeme je za hidrataciju tijela izvana. 14 - 15 žlica zagrijanog ulja (sezamovo za vata došu, suncokretovo ili kokosovo za pitta te maslinovo ili kukuruzno za kapha došu) dobro umasirajte u kožu od glave do pete, a nakon što se upije istuširajte se vrućom vodom. Za pranje koristite blagi biljni sapun, Lad preporučuje onaj na bazi neema ili piling slanutkovim brašnom, ali uljni premaz nemojte ukloniti u potpunosti.

Tijekom ovog kućnog detoksa, svaku večer, sat vremena nakon večere, popijte napitak od triphale, jedne od najstarijih ajurvedskih biljnih formula koju možete nabaviti u specijaliziranim biljnim ljekarnama. U pola šalice proključale vode dodajte od pola do 1 žličice praha triphale, ostavite da se namače oko 10 minuta, odnosno dok se ne ohladi, pa popijte. Ovaj napitak, uz brojna ljekovita i pomlađujuća svojstva, poboljšava proces čišćenja jer djeluje kao blagi laksativ.

Ajurvedska njega prema vašem tipu kose

Za sjajnu kožu i balans doša, uz kozmetičke pripravke i adekvatnu prehranu, uvelike je zaslužna tjelesna aktivnost pa indijski liječnici sugeriraju da najmanje pet puta tjedno vježbamo sve dok se ne pojave grašci znoja pod rukama ili uzduž kralježnice.

Znojenjem se oslobađamo toksina, poboljšavamo cirkulaciju te smirujemo um, a to indirektno utječe na stvaranje čišćeg i blistavijeg tena. Stoga, za lijepo oblikovane mišiće, ali i za detoksikaciju kože, posebno pomaže trikonasana (trokut) i ustrasana (deva), pa ako ste spretni u vježbanju joge, tijekom detoksikacije svakodnevno radite ove asane.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci