Kućna detoksikacija - četiri koraka do čistoće tijela i duha

Naučite kako tijelu i umu vratiti svježinu i vitalnost te potaknuti procese iscjeljenja

Ajurvedski detoks prema dr. Swarnapuriju

Masaže
U ajurvedi se u svrhu liječenja provode takozvane udwarthanam masaže. Riječ je o suhim masažama biljnim prahovima kojima se potiče izbacivanje toksina i mršavljenje. Katkada se prahovi miješaju s uljima u paste, no u svrhu kućne masaže možete iskušati suhu masažu četkom.

Pokreti trebaju biti uzdužni i snažni, prema gore, u smjeru suprotnom od rasta dlaka. Ova se masaža posebice preporučuje u proljeće jer regulira kaphu, tj. stimulira izbacivanje otrova i potiče energizaciju.  Na proljeće se također preporučuju kućne samomasaže sezamovim uljem. Treba ih izvoditi dvaput tjedno. Generiraju toplinu u tijelu i tako stimuliraju pokretanje uspavane energije.

Kretanje
Energiju treba stimulirati i kretanjem, što će potaknuti i gubitak suvišne težine. Bavljenje sportom je dobrodošlo, no posebno je blagotvorno vježbanje joge.

Vježbe disanja
Vježbe disanja, tj. pranajame, u ajurvedi su važan dio detoksikacijskih programa. U proljeće se posebno preporučuje tzv. kapalabathi. Ova se vježba izvodi tako što se snažno i kratko izdiše kroz nos, stiskanjem abdomena, a nakon svakog izdaha slijedi pasivni udah (kada snažno izdahnemo, pluća spontano uzimaju zrak). Ova vježba potiče čišćenje i izbacivanje toksina i otpadnih tvari, tonira i čisti respiratorni sustav, posebice pluća i sinuse, te pomaže prevenirati bolesti i alergije.

Osim toga, potiče eliminaciju štetnih plinova iz crijeva i povećava dotok kisika u tkiva pa osvježava i pomlađuje tijelo i um. Oni koji imaju srčane probleme i visok tlak trebaju biti oprezni s ovom vježbom. Onima kojima zdravstveno stanje ne priječi izvođenje ove pranajame trebaju započeti s nekoliko minuta izvođenja pa postupno produljivati vježbu.

Za pročišćavanje sinusa i pluća dobro je izvoditi i vježbu anuloma viloma. Riječ je o naizmjeničnom disanju na lijevu i desnu nosnicu. Desnu nosnicu valja zatvoriti palcem desne ruke i izdahnuti na lijevu, potom na lijevu treba ponovo udahnuti, tu nosnicu zatvoriti, a otvoriti desnu i na nju izdahnuti, ponovo udahnuti – tako naizmjence. Ova vježba uravnotežuje cijeli organizam, a posebno dobro djeluje na umirenje uma.

Mućkanje ulja
Mućkanje nerafiniranih biljnih ulja u ustima 5 - 20 minuta potiče detoksikaciju usne šupljine, a neki tvrde i cijeloga tijela. Naime, zbog prehrane se mnoštvo bakterija nakuplja u ustima, a mućkanje žlice ulja – najbolje sezamova ili maslinova – odstranjuje ih te pomaže pročišćavanju sinusa, grla i nosa te je vrlo korisno kod paradontoze. Ulje koje mućkamo nikako ne smijemo progutati, nego kad osjetimo da je postalo viskozno, trebamo ga ispljunuti i potom dobro oprati zube i jezik.

Ira Mandić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci