Koliko su (ne)pouzdane mobilne aplikacije za praćenje plodnosti

Mnoge žene u praćenju svog menstruacijskog ciklusa, a osobito u određivanju plodnih dana, koriste mobilne aplikacije, no postavlja se pitanje koliko je to zapravo pouzdano...

Znanstvenici sa švicarskog Nacionalnog politehničkog sveučilišta Lausanne (EPFL) i američkog sveučilišta Stanford pokušali su razriješiti dilemu analizirajući podatke više od 200.000 žena širom svijeta koje koriste mobilne aplikacije Sympto i Kindara.

Obje aplikacije funkcioniraju tako što korisnice unose svoja zapažanja tijekom menstruacijskog ciklusa (npr. početak i kraj mjesečnog krvarenja, pojava cervikalne sluzi, mjerenje tjelesne temperature).

Podaci prikupljeni u istraživanju pokazali su da samo 24 posto ispitanica ima „idealno“ trajanje prve (folikularne) faze menstruacijskog ciklusa u kojoj se ovulacija pojavljuje u 14. ili 15. danu, dok je u ostalih žena ta faza nešto dulja. Druga (lutealna) faza nakon ovulacije, pak, prilično se poklapa s dosadašnjim znanstvenim spoznajama.

Zaključak? „Iako se samopraćenje ciklusa pomoću aplikacije ne može nazvati pouzdanim, pruža vrijedne informacije za bolje razumijevanje ženskog zdravlja, pa bi liječnici to svakako trebali uzeti u obzir.“

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci