Koliko kalorija trošimo plivanjem?

Žene troše manje kalorija od muškaraca, a manje vješti plivači više od vještih, otkrijte zašto

Boravak u vodi potiče apetit zato što se tijelo pothlađuje te zaštitu traži u hrani kako bi je preusmjerilo u potkožnu masnoću koja će ga grijati. Zato vrhunski plivači, iako provode intenzivne treninge i troše velike količine kalorija, nerijetko imaju (ovisno o individualnom metabolizmu i nasljednim faktorima) masnoće oko trbuha. No nemojte zaboraviti da se prosječni plivač s njima ne može uspoređivati jer ne provodi svaki dan po 3 - 4 sata u vodi.

Postoje značajne razlike u kalorijskoj potrošnji pri plivanju istim stilom i brzinom prema spolu plivača i razini vještine kojom se svladava vodeni medij.

Evo primjera razlike potrošnje među spolovima plivanjem slobodnim stilom na dužini od 1600 metara:

Vještine plivanja  Žene    Muškarci     
                            kcal    kcal
Natjecatelji          180       280
Napredni              260       360
Prosječni              300       440
Ispodprosječni      360       560
Početnici              440       720

Žene troše značajno manje kalorija jer imaju veći postotak masnog tkiva koje povećava plovnost pa muškarac treba više raditi da bi ostao na površini.

S druge strane, logično je i da najmanje sposobni plivači troše neusporedivo više kalorija od onih sposobnijih. Boreći se za opstanak, oni previše mašu rukama i nogama te pogrešnom, nekontroliranom tehnikom plivanja troše puno energije.

U ovom slučaju, sposobniji plivači kalorijsku potrošnju nadoknađuju duplo dužom dionicom. Prosječna potrošnja kalorija za prosječnog plivača je 7,5 kcal/kg/min.

Pročitajte i:

Plivanje - najduhovnija tjelesna aktivnost

Ana-Marija Jagodić Rukavina

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci