Kakvim sapunima za intimnu njegu dati prednost

Kao što se brinemo o higijeni cijelog tijela ili, primjerice, o oralnoj higijeni i koristimo posebna sredstva namijenjena za to, tako moramo voditi računa i o intimnoj higijeni i proizvodima koje koristimo za taj, najosjetljiviji dio tijela, kako kod žena tako i kod muškaraca...

Normalna pH-vrijednost kože tijela je oko 5,5, a pH intimnog područja se kreće između 3,3 do 4,5. Korištenje običnih sapuna i gelova za tuširanje za higijenu intimnog područja može narušiti prirodnu ravnotežu (pH) intimnog područja i stvoriti uvjete za razvijanje i razmnožavanje štetnih bakterija. Kao posljedica se pojavljuju iritacije, svrbež, bol, neugodni mirisi, pojačano izlučivanje iscjetka ili infekcija.

Korištenje dezodoransa i pudera također može izazvati iritaciju. Zato za intimnu njegu treba pažljivo birati proizvode i sastojke. Preporučaju se oni koji sadrže potpuno prirodne i organske sastojke koji će pomoći pri održanju prirodnog pH intimnog područja.

Najvažniji sastojci sapuna za intimnu njegu su eterična ulja čajevca, lavande i smilja. Čajevac je najpoznatije antibakterijsko, antivirusno i protugljivično prirodno sredstvo, djelotvoran je protiv streptokoka, stafilokoka, E. coli, Candide, klamidije. Ulje lavande je antimikrobno i antiseptičko ulje koje regenerira kožu, opušta i vrlo je blago. Smilje njeguje kožu i potiče njezinu obnovu, a poznato je i po svojem snažnom protuupalnom djelovanju. Neven, melisa i kamilica u bademovu ulju djeluju umirujuće i regenerirajuće. Aloe vera umiruje i hidratizira osjetljivu sluznicu te djeluje kao blagi antiseptik.

Izvor: Roditelji.hr

Snježana Mikulčić Jakopović, fitoaromaterapeutkinja

Ostali članci