Kako se riješiti peruti - zauvijek?

Poznato nam je da problemi s vlasištem muče sve više ljudi, no znamo li što se iza njih krije? Holistički pristup peruti prirodan je korak prema rješenju

Sastojci šampona koji djeluju protiv peruti

Među proizvodima koji se deklariraju kao prirodna kozmetika bez nepoželjnih kemijskih sastojaka širok je izbor šampona, losiona, vodica i drugih preparata namijenjenih uklanjanju peruti. Izrađuju se od eteričnih ulja, hidrolata i drugih ekstrakta biljaka koji pročišćuju i umiruju vlasište, a ujedno djeluju antimikrobno i reguliraju rad lojnih žlijezda, odnosno proizvodnju sebuma.

To su ponajprije ružmarin, čajevac, kopriva, čičak, cedar, borovica, metvica, majčina dušica, eukaliptus, kadulja...

U pripravcima protiv peruti također se nalaze i stolisnik, lavanda, bušin, breza, vrba, komorač, đumbir, amla, nim – ukratko, postoji cijeli biljni arsenal za tretman problematičnog vlasišta.

U brojnim uobičajenim preparatima protiv peruti glavni aktivni sastojci su kemijski spojevi – primjerice, cinkov pirition, ketokonazol, pirokton olamin, selenov disulfid, ciklopiroksolamin, klimbazol – i svi su dermatološki odobreni za uklanjanje ljuspica s vlasišta.

Mikrobiom vlasišta

Premda prirodna i konvencionalna kozmetika imaju različite pristupe, nastoje djelovati na istu tegobu – neuravnoteženo stanje vlasišta uslijed čega se prekomjerno razmnožavaju gljivice Malassezia koje su inače prirodno prisutne u mikroflori, odnosno mikrobiomu vlasišta (sustavu mikroorganizama koji žive na vlasištu).

Poremeti li se ravnoteža tog mikrobioma, ove gljivice često uzrokuju pojavu peruti. Najviše problema obično uzrokuju na masnom vlasištu jer ove gljivice vole mast – hrane se sebumom koji izlučuju lojne žlijezde. Kako na masnome vlasištu imaju hrane u izobilju, gljivice djeluju pojačano i iritiraju vlasište, a ono reagira ljuštenjem, svrbežom i crvenilom.

Masna perut

Masna perut često je simptom seboroičnog dermatitisa, kronične kožne bolesti u čijem nastanku sudjeluju gljivice Malassezia. Upravo zato su i predmet brojnih istraživanja. Primjerice, veliko istraživanje koje su 2015. godine zajednički proveli znanstvenici iz Singapura, SAD-a i Švedske, pokazalo je da su gljivice Malassezia među vodećim mikrobima koji uzrokuju nastanak seboroičnog dermatitisa, ekcema i peruti. Potvrdilo je to i zajedničko istraživanje dvaju sveučilišta, u Londonu i Firenci, čiji su rezultati objavljeni u travnju ove godine.

„U ljudi koji nemaju perut proces sazrijevanja kožnih stanica – počevši od nastanka novih stanica pa sve do njihova odumiranja i otpadanja u obliku ljuspica – traje otprilike trideset dana. U onih koji imaju perut, odnosno seboroični dermatitis, taj proces traje otprilike sedam dana, čak koji dan kraće.

Naime, zbog prekomjernog širenja gljivica Malassezia, previše se ubrzava obnova kožnih stanica, pa se one naglo počinju ljuštiti“, navode znanstvenici. Pritom ističu da su ove gljivice vrlo otporne, pa se nije lako u potpunosti riješiti peruti i umiriti nadraženo vlasište, čak ni uz odgovarajuću njegu.

Uzročnik su gljivice

Smatraju da ih ne treba agresivno uništavati jer one prirodno nastanjuju mikrobiom vlasišta, pa nastoje otkriti kako na gljivice djelovati s ciljem da se njihova količina održava u prirodnoj ravnoteži. Znanstvenici također naglašavaju da nisu samo gljivice odgovorne za perutanje vlasišta jer u mnogome to ovisi i o načinu života.

Dr. Ljiljana Škrinjar, dermatologinja iz Doma zdravlja Zagreb - Centar, potvrđuje da postoji niz drugih faktora koji pridonose nastanku peruti. Neke osobe imaju nasljednu sklonost perutanju kože, no najčešći su uzročnici stres, hormonski poremećaj, oslabljen imunitet, nezdrava prehrana, pušenje, boravak u okolišu gdje je zrak isušen i(li) onečišćen.

Također, pojava peruti može biti i posljedica nepravilne njege vlasišta (npr. šamponom koji ga previše isušuje) te prečestog tretiranja kose bojama, ekstenzijama, lakovima i drugim preparatima za stiliziranje.

Hrana koja smanjuje perut

Koliko često prati kosu?

„Perut nije samo estetski nego i zdravstveni problem. Stoga bi stručnjaci trebali procjenjivati o kakvom obliku peruti je riječ – suhoj (kad se na vlasištu stvaraju suhe ljuspice koje opadaju) ili masnoj (kada su masne i žućkaste ljuspice ‘zalijepljene’ za vlasište), utoliko prije što je masna perut često povezana sa seboroičnim dermatitisom koji treba liječiti da se ne bi pogoršao.

Općenito, ne valja dopustiti da perut uzme maha jer se svrbež pojačava i teško je oduprijeti se potrebi za češanjem. Zbog toga na vlasištu nastaju oštećenja koja mogu biti podloga za bakterijsku infekciju, što se manifestira prištićima na vlasištu ili vlažnim naslagama, bolnima na dodir. Ako je riječ o seboroičnom dermatitisu s crvenilom, odnosno upalom kože, tada kosa privremeno može pojačano ispadati dok se stanje ne smiri“, kaže dermatologinja.

Dodaje da se perut ne može riješiti preko noći jer je potrebno neko vrijeme da se vlasište vrati u normalno stanje, a to traje vrlo različito, od osobe do osobe. Bitno je dva, tri puta tjedno kosu prati šamponom za uklanjanje peruti – ni češće ni rjeđe od toga. Perete li kosu svakodnevno, u ostalim danima koristite šampon za osjetljivo vlasište.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci