Je li vaš način života sjedilački? Otkrijte...

Koliko često trebamo vježbati ili hodati da ne bismo živjeli sjedilačkim načinom života? Čak i ako redovito vježbamo, ali ostatak vremena provedemo pred računalom ili na kauču, time si osiguravamo mjesto u sjedilačkom stilu života, upozorava Russell Pate, profesor znanosti o vježbanju s američkog Sveučilišta South Carolina

Prema Pateovim riječima, sjedilački način života ne može biti definiran količinom vježbanja ili hodanja, već ovisi o tome koliko vremena provodimo sjedeći ili lješkareći. Drugim riječima, ako prohodamo 5 ili čak 10 tisuća koraka dnevno, ali to napravimo u jednom komadu pa ostalo vrijeme sjedimo pred TV-om, prije smo 'sjedeći' nego aktivni tip.

A, višesatno se sjedenje, upozoravaju stručnjaci, povezuje s mnoštvom zdravstvenih problema, uključujući povećani rizik od pretilosti, dijabetesa, kolesterola, srčanog udara i slabe cirkulacije. Idealno bi bilo, kaže Russell Pate kad bi postojali uređaji ili aplikacije koji bi nas poticati na aktivnost i što češće 'dizali' sa stolca.

„Iako mnogi koriste uređaje za praćenje aktivnosti (kao što je npr. pedometar) većina je njih odlična u bilježenju ciljeva, brojanju koraka ili prijeđenih kilometara, ali nikad ne upozoravaju da previše sjedimo“, kaže Pate. Dodaje da uz redovitu fizičku aktivnost, bilo da vježbamo 2-3 puta tjedno, trčimo ili hodamo nekoliko tisuća koraka svakog dana, pokušamo što češće tijekom dana ustati i protegnuti noge tako da stvorimo balans između sjedilačkog i aktivnog načina života.


Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci