Intervju dr. Ravi Paneri: Ajurveda će uskoro postati vodeća medicinska znanost

Može li ajurveda liječiti one bolesti protiv kojih je klasična medicina nemoćna? Indijski liječnik dr. Ravi Paneri tvrdi da je posebno uspješan u liječenju neuroloških i autoimunih oboljenja, za što se i specijalizirao. U intervjuu otkriva drugačiji pristup zdravlju

Dr. Ravi Paneri i dr. Lejla Kažinić Kreho

Dr. Ravi Paneri i dr. Lejla Kažinić Kreho

Šesta generacija ajurvedskih liječnika u obitelji

Ugostivši ajurvedskog liječnika svjetskoga glasa dr. Ravija Panerija, čija je klinika u Indiji poznata diljem svijeta po liječenju Parkinsonove i autoimunih bolesti, nutricionistkinja dr. Lejla Kažinić Kreho za Sensu ga je i intervjuirala. Tradicionalni ajurvedski pristup, tvrdi ovaj liječnik, ima više uspjeha u liječenju kroničnih bolesti te zato njegova popularnost raste u svijetu. Dr. Paneri je šesta generacija ajurvedskih liječnika u obitelji čija se specifična znanja, osim klasičnim obrazovanjem, prenose i s koljena na koljeno. Donosimo zanimljiv pogled na zdravlje ovog Indijca koji ujedno uspoređuje zapadnjački i istočnjački sustav pristupa zdravlju.

U Indiji vodite ajurvedski centar za liječenje, među ostalima, i Parkinsonove bolesti. Zašto je baš ova bolest u fokusu vašeg zanimanja kad se ajurveda generalno bavi uzrocima svih bolesti, a ne pojedinačnim simptomima?  

Iako u zapadnjačkoj medicini Parkinsonovu bolest poznajemo tek od 1817. godine, kada ju je opisao i definirao James Parkinson, simptome slične Parkinsonovoj bolesti ajurveda poznaje već tisućama godina. Oni se spominju u starim ajurvedskim tekstovima pod nazivom kampavata. Kampa znači tremor, a vata predstavlja energiju povezanu s esencijalnim kretanjima tijela. Najznačajnija i najstarija ajurvedska knjiga Charaka Samhita opisuje simptome kampavate, odnosno Parkinsonove bolesti, kao tremor ruku i nogu karakteriziran poteškoćama u kretanju.

Moj djed, također ajurvedski liječnik, još je davno u svojoj praksi tretirao pacijente oboljele od Parkinsonove bolesti te je do danas naša klinika postala poznata baš po takvom liječenju iako tretiramo i mnoge autoimune bolesti za koje zapadnjačka medicina nema odgovor. Zahvaljujući modernim tehnologijama, odnosno eri interneta i društvenim mrežama, naša klinika postaje sve više globalno prepoznata. Mi ne garantiramo izlječenje svakom pacijentu, jer sve je individualno, no sigurni smo kako su naši lijekovi, kao i način liječenja pomogli mnogima sa svih strana svijeta te se smatramo jedinstvenima u tretmanu baš ovakvih stanja.

Probavni sustav uzrok poremećaja u mozgu

Što je, prema ajurvedskoj medicini, glavni uzrok Parkinsonove i ostalih neuroloških bolesti?  

Da bi se to objasnilo, potrebno je poznavati osnovne principe ajurvede. Ajurveda je usmjerena na tretiranje cijelog tijela, a ne samo na pojedinačne simptome. Prije svega, nužno je znati uzrok bolesti i potom je tretirati. Bez poznavanja uzroka koji je doveo do pojave bolesti, ona se ne može izliječiti. Ajurveda se temelji na principu postizanja ravnoteže između triju glavnih doša, tj. psihofiziološke energije tijela koju nazivamo vata, pitta i kapha. Vata upravlja dahom i pokretima tijela. Ajurveda objašnjava da je Parkinsonova bolest poremećaj uzrokovan neravnotežom vata doše, tj. poremećajem energije zraka.

Ta manifestacija u mozgu nastaje kao rezultat loše probave. Disbalans probavnog sustava uzrokuje odlazak štetne energije zraka u mozak. S vremenom, ona napada područja mozga koja kontroliraju nevoljne pokrete. Ovaj uništavajući učinak uzrokuje nastanak simptoma Parkinsonove bolesti. Zato je izlječenje Parkinsonove bolesti proces zamjene ‘nečistoga zraka’ u mozgu ‘čistim i nutritivnim zrakom’, koji možemo imati samo kada izliječimo i uravnotežimo probavni sustav. Osnova procesa ozdravljenja je strogi dijetetski režim, izbjegavanje toksina, kao i kompletna promjena životnog stila koji je i uzrokovao pojavu Parkinsonove bolesti.

Biljni lijekovi bez nuspojava

Koje su glavne razlike u liječenju Parkinsonove bolesti između zapadnjačke i istočnjačke medicine?

I ajurvedska i zapadnjačka medicina imaju svoj djelokrug, ali i ograničenja. Smatram da alopatska medicina ima cilj tretirati postojeće simptome, a ajurvedska medicina tretira pacijenta kao cjelinu i vodi računa o njegovim individualnim karakteristikama. Uz to, ajurveda je i najstarija medicinska znanost čija se načela do danas nisu mijenjala, za razliku od alopatske medicine u kojoj se često jedna teorija zamjenjuje drugom.

Mi svoje pacijente tretiramo biljnim lijekovima, odnosno proizvodima prirode, za razliku od alopatske medicine koja koristi sintetski proizvedene lijekove. Većinu biljaka sami uzgajamo i od njihovih kombinacija nastaju naši lijekovi. Ajurvedski lijekovi ne izazivaju nuspojave i smatramo ih sigurnim, za razliku od sintetskih tretmana koji izazivaju više nuspojava negoli što pomažu u tretmanu bolesti ili stanja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci