Hrana za jačanje srca

Kretanje i prehrana koja pomaže u smirivanju organizma pridonosi zdravlju srca. Saznajte koje namirnice posebno sprečavaju nastanak srčanih bolesti

Kretanjem jačamo srčani mišić

Srce omogućava da naša krv cirkulira i snabdijeva stanice hranjivim tvarima koje pomažu u pomlađivanju tijela. Procesom starenja arterije postaju tvrđe zbog više masnoća i kolesterola koji se odlažu u stanicama. Takvi plakovi s vremenom počinju otežavati protok krvi, što može stvoriti krvni ugrušak koji će začepiti arteriju i izazvati srčani udar. Pretilost, nedovoljno tjelovježbe, stres – sve su to razlozi zbog kojih krvožilni sustav stari.

Kako spriječiti te promjene i pomladili krvožilni sustav? Treba ustati, obući tenisice i početi se kretati! Važno je baviti se bilo kojom tjelesnom aktivnošću koja će vas zagrijati te ubrzati i produbiti disanje, kako bi s vremenom srčani mišić ojačao i arterije postale elastičnije.

Hrana koja smiruje

Uz tjelovježbu, nastojite jesti hranu koja smiruje, tj. umanjuje učinke stresa, poput voća i povrća, češnjaka i plave ribe, i to najmanje dva puta tjedno, a pritom smanjite unos zasićenih masnoća. Vitaminski pripravci vitamina B skupine, osobito B6, B12 i folna kiselina, važni su za održavanje zdrave razine homocisteina, bjelančevine koja se prirodno nalazi u našem tijelu, a važna je za sprečavanje nastanka srčanih bolesti.

Namirnice bogate omega-3 esencijalnim masnim kiselinama poput plave ribe (skuša, srdela, divlja pastrva), lanenog ulja i oraha. Niste li ljubitelj te hrane, uzmite pripravak ribljega ulja.

Namirnice nižega glikemijskog indeksa, osobito one bogate probavljivim biljnim vlaknima kao što su zob, razne vrste graha, heljda, leća, slanutak i orašasti plodovi uravnotežuju razinu kolesterola.

Svježe voće i povrće jarkih boja poput rajčice, mrkve, cikle, celera, papaje, kruške, crvene paprike, banane, maline, kupine i lubenice obiluje antioksidansima koji sprečavaju nastanak ateroskleroze.

Zeleni čaj sadrži polifenol katehin koji se smatra značajnim antioksidansom.

Crno vino sadrži resveratrol, antioksidans koji pomaže u prevenciji oštećenja krvnih žila, nastanka krvnih ugrušaka, a njegov umjeren unos pomaže u snižavanju LDL kolesterola.

Dr. Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci