Hormoni - ključ mladolikosti i ljepote

Hormoni i ljepota neposredno su povezani nevidljivom vezom. Održavanjem hormonske ravnoteže, pravilnom prehranom i životnim stilom moguće je usporiti biološki sat te dugo zadržati mladolikost i vitalnost

Unutarnji sklad za vanjsku ljepotu

Hormoni imaju važnu ulogu u našem životu, čega je osobito svjesna većina žena, pogotovo tijekom menstruacijskog ciklusa i u vrijeme menopauze. No jeste li znali da su hormoni odgovorni i za izgled kože i kose?

Naime, praktički svaku aktivnost u našem tijelu kontrolira koktel hormona, kemijskih glasnika koje u krvotok izlučuju endokrine žlijezde i druga tkiva kako bi utjecali na ciljane stanice. Diktiraju najrazličitije tjelesne funkcije kao što su rast, imunitet, reprodukcija, metabolizam, pa čak i glad te razinu energije i stresa.

Kao što možemo zaključiti i po podrijetlu riječi, od grčkog glagola hormân koji znači: poticati, hormoni nas doslovno pokreću, a većina njih ima višestruko djelovanje na različite sustave. Tako, među ostalim, hormoni mogu napraviti čudo – pomladiti kožu i kosu. Ali i najmanja neravnoteža može pokrenuti lavinu problema budući da su hormoni međusobno ovisni.

Žene su osjetljivije

Zagrebačka dermatovenerologinja Ivana Nola objašnjava kako hormonska neravnoteža izaziva raznolike neželjene promjene na tijelu. „Disbalans hormona može promijeniti kvalitetu i teksturu kose, pospješiti prijevremenu pojavu sijedih vlasi te uzrokovati lomljivost i prorjeđenje kose. Na licu se, pak, može očitovati otečenošću, blijedim, umornim tenom bez sjaja te suhom, istanjenom i naboranom kožom, kao i smeđim mrljama, a na tijelu može izazvati nastanak celulita i proširenih kapilara te gubitak mišićne mase.“

Iako hormonska neravnoteža pogađa oba spola, dr. Nola naglašava kako su žene ipak osjetljivije na promjene u hormonskom sustavu. U prosjeku, od tridesetih godina života kreće vožnja na hormonskom vrtuljku, što, prije ili poslije, osjeti svaka žena. „Mnogi simptomi koje osjećate, kao i fizičke promjene, sastavni su dio prirodnog procesa starenja, no dobra je vijest da pozitivnim promjenama životnog stila možemo pomoći organizmu u održavanju optimalne ravnoteže hormona, pa i u zrelijoj dobi, kad se prirodno smanjuje njihovo lučenje, čime ćemo uvelike usporiti proces starenja“, ističe dr. Nola.

Što manje šećera, što više obroka

Kad govore o povezanosti ljepote i hormonske ravnoteže, stručnjaci ističu kako je prehrana od presudne važnosti. Primjerice, konzumiranje šećera u većim količinama postupno dovodi do slabljenja elastina i kolagena, proteinskih vlakana odgovornih za očuvanje mladalačkog izgleda. Oni kožu održavaju napetom i čvrstom te usporavaju stvaranje bora. Ako prečesto uživate u hrani bogatoj šećerima (ne samo slatkišima nego i tjestenini od bijelog brašna, bijeloj riži i sokovima), možete imati višak inzulina, regulatora šećera, koji luči gušterača kada detektira glukozu u krvi.

Da biste taj hormon držali pod kontrolom i očuvali kožu mladolikom, kanadska naturopatkinja Natasha Turner, savjetuje da manje konzumirate namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput spomenutih, te da svaka 3 - 4 sata jedete manje obroke bogate bjelančevinama, ugljikohidratima i zdravim masnoćama koji će pomoći organizmu u održavanju optimalne razine inzulina. U svojoj knjizi The Hormone Diet Turner piše kako radimo veliku pogrešku kad zbog nedostatka vremena jedemo samo jednom ili dvaput dnevno.

Preporučuje jesti češće, i to manje porcije hrane, kako bi razina šećera u krvi bila stabilna. U tim obrocima treba  biti više bjelančevina (mesa peradi, ribe i grahorica) i složenih ugljikohidrata (cjelovitih žitarica, voća i povrća) jer se dulje razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa razina šećera u krvi postupno raste, kao i lučenje inzulina. Povišene razine inzulina također se povezuju s nedostatkom tjelesne aktivnosti i kvalitetnog sna.

Manjak progesterona

Loš i kratak san može biti uzrok i nizu drugih hormonskih poremećaja, među ostalim i neravnoteže lučenja kortizola. Prema dr. Gottfried, visoka razina kortizola, koja izaziva osjećaj umora i napetosti te potiče nakupljanje masnih naslaga oko struka, jedan je od najčešćih oblika hormonske neravnoteže koji pogađa žene današnjice. Kronično visok kortizol, zajedno s drugim hormonima stresa, uzrokuje ubrzano starenje stanica kože jer izaziva gubitak kolagena, i to 10 puta više u koži nego u drugim tkivima. Zbog toga, kad ste dulje vrijeme pod stresom, koža može izgubiti elastičnost te postati naborana i tanka.

Stoga, naučite prepoznati znakove da je stres preuzeo kontrolu te ga obuzdajte svjesnim disanjem, opuštajućom kupkom, šetnjom u prirodi ili vježbanjem. Stručnjaci predlažu da kod kuće ugasite TV, radio, isključite telefone, po potrebi i zatvorite prozore, te uživate u tišini. Njegujte optimizam i pozitivan stav jer to je jedan od najučinkovitijih načina kontrole stresa.

Time ćete osigurati ravnotežu i brojnih drugih hormona, primjerice, progesterona. Osim što njegova proizvodnja počinje opadati u kasnim tridesetim godinama života, a pogotovo u menopauzi, njegovu razinu može sniziti psihička ili fizička napetost.

Dr. Nola kaže kako je u svojoj dugogodišnjoj praksi često imala pacijentice s manjkom tog hormona. Snižena razina progesterona može uzrokovati neplodnost, noćno preznojavanje, nesanicu i neredovite menstruacijske cikluse, a kad je posrijedi koža, očituje se otečenošću, tenom bez sjaja, crvenilom i preuranjenom pojavom bora, objašnjava dr. Nola.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci