Hipnozom do željene trudnoće

Petra Brzović, certificirana Fertile Body Method terapeutkinja i hipnoterapeutkinja otkriva kako vam hipnoterapija može pomoći da zatrudnite

Duhovna i mentalna razina

Zatrudnjet ćemo kad se na duhovnom i mentalnom nivou osjećamo sigurno i spremno. Naše misli i emocije, bilo svjesne, bilo nesvjesne, mogu utjecati na naše zdravstveno stanje, pa i na našu sposobnost začeća – načelo je na kojem se temelji holistički tretman Fertile Body Method (FBM). Ovu je metodu osmislila Sjanie Hugo Wurlitzer, engleska psihoterapeutkinja, hipnoterapeutkinja i stručnjakinja za plodnost.

Nakon godina prakse u klinici Zita West Fertility u Londonu, gdje je kao dio tima holističkih stručnjaka pomogla brojnim parovima s problemima plodnosti, Hugo Wurlitzer je razvila metodu koja kombinira hipnoterapiju s tehnikama poput kreativne vizualizacije, bivanja u trenutku ili posvećivanja pozornosti mislima.

Nesvjesni otpor

Petra Brzović, certificirana Fertile Body Method terapeutkinja i hipnoterapeutkinja, objašnjava da problemi s plodnošću mogu nastati kad um ili tijelo izgube prirodno stanje ravnoteže. Ta neravnoteža može biti uzrokovana mentalnim, emocionalnim, duhovnim ili fizičkim faktorima koji su međusobno povezani, a istovremeno može nastati i pod utjecajem vanjskih faktora. Pomoću ovog integriranog pristupa, smatra Brzović, moguće je identificirati i razriješiti spomenute probleme koji utječu na plodnost te svjesno ili nesvjesno stvaraju otpor prema začeću.

trudnoća„Hipnoterapija, na kojoj se bazira FBM tehnika, pomaže umu da bude snažna potpora tijelu u začeću i pri porođaju. Pod hipnozom dobivamo uvid u svoju podsvijest, što nam omogućava da se riješimo onoga što eventualno postoji kao zapreka začeću i roditeljstvu. Usto, djeluje tako što smanjuje stres i povećava osjećaj mira i opuštenosti te nam pomaže vratiti povjerenje u sebe i svoje tijelo“, objašnjava Brzović.

Oslobađanje od strahova i trauma

Ovom se metodom žene najčešće oslobađaju straha od trudnoće, porođaja ili roditeljstva, različitih trauma iz prošlosti, neriješenih odnosa iz djetinjstva, zabrinutosti zbog odnosa s partnerom, sukoba između posla i obiteljskih afiniteta... Ona im ujedno pomaže da se lakše pripreme za promjene životnog stila koje dolaze s planiranjem trudnoće.

Tretman pozitivno djeluje i na žene koje se spremaju ili koje su u postupku medicinski potpomognute oplodnje. „Hipnoterapija je moćan alat za prevladavanje strahova i fobija koje bi mogle utjecati na postupak, poput straha od neuspjeha oplodnje, injekcija ili porođaja…“, kaže Brzović ističući da izraelska istraživanja dr. Eliaha Livitasa potvrđuju da tehnike relaksacije i vizualizacije povećavaju učinkovitost postupaka medicinski potpomognute oplodnje te da samohipnoza tijekom vraćanja embrija u maternicu udvostručuje uspješnost postupka.

Duljina terapije se, navodi Petra Brzović, određuje individualno, no najčešće je potrebno od četiri do šest susreta. Ova metoda zahtijeva mnogo razgovora i poniranja u sebe, kao i brigu o sebi uz naučene tehnike samopomoći – izvana i iznutra.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci