Freud: Zašto je najteži zadatak u životu čovjeka - zavoljeti sebe?

Nije Freud bez razloga rekao da je zavoljeti sebe najteži zadatak u životu čovjeka. Ne čekajte da se dobro osjećate, da smršavite, nađete novi posao ili partnera, na ljubavni put sa samim sobom krenite u pozitivnoj namjeri poduprtoj praktičnim savjetima stručnjaka jer najbolje vrijeme za to uvijek je - sada!

Želimo li da nam drugi govore što je lijepo?

Ako malo zavirimo u prošlost, vidjet ćemo kako se definicija ljepote tijekom godina neprestano mijenjala. Dok su Rembrandt i Botticelli slavili žensko tijelo ističući ženske obline, današnji modni časopisi i televizija nameću nam mit o tome kako moramo biti mršavi i zategnuti da bismo bili lijepi. Trebamo sami sebi postaviti pitanje, ističe psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov, želimo li da nam netko drugi nameće mišljenje o tome što je lijepo ili ćemo sami pronaći vlastitu definiciju ljepote uživajući u onome što jesmo.

Pri tom, trebamo nastojati zaboraviti ono što smo još u djetinjstvu iskusili i naučili – uspoređivati se s drugima. Možda se još sjećate rečenica poput: Kako je Ivana dobila peticu, a ti nisi? ili Vidiš kako Petar uredno jede, a ti si već isprljao svoju košulju? „Već u ovakvim situacijama“, objašnjava psihoterapeutkinja Fraisman Čobanov, „djeca uče kako njihov uspjeh ovisi o uspjehu drugih. Poslije, kad odrastemo, procjenjuju nas u školi, na razgovorima za posao, stoga nam nije teško zaključiti da smo dovoljno dobri jedino ako smo bolji od drugih. Ali, iako ne možemo izbjeći uspoređivanje, to ne smije postati način na koji procjenjujemo svoju vrijednost“, ističe psihoterapeutkinja Mirta.

Zato, umjesto da se uspoređujete s drugima, a pogotovo s nerealnim slikama ljepote u časopisima (koje su najčešće retuširane), psihoterapeutkinja Mirta predlaže da sami sebi postavite realne i dostižne kriterije i potom se uspoređujete sa sobom.

Vaši kriteriji

Da biste u toj utakmici sa samim sobom znali napredujete li i jeste li na dobrom putu, s vremena na vrijeme postavite si sljedeće pitanje: Jesam li danas, u odnosu na prethodni dan, bliže onome što želim biti? „Jednako je važno“, napominje psihoterapeutkinja, „da postavljeni kriteriji budu vaši, a ne nametnuti. To onda postaje cilj kojem vi težite, a ne ono što vam nameće okolina.“ Usto, imajte na umu da ste vi puno više od svog tijela.

Ženska ljepota je uvijek kombinacija vanjskog izgleda i unutarnje ljepote. Uspravno držanje, osmijeh, karizma, inteligencija i samouvjerenost zamjećuju se izdaleka. Ljepotom se zrači. „Sjetite se svih svojih vrlina i pokušajte sebe gledati kao cjelovitu osobu umjesto da se fokusirate samo na nedostatke“, predlaže psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci