Fitoestrogeni u prehrani tijekom menopauze

Iako mnoge žene misle da s dolaskom menopauze gube dio sebe, to im razdoblje zapravo omogućava da se konačno posvete sebi i svojim potrebama. Prigrle li promjene, to bi im moglo biti jedno od najsretnijih razdoblja u životu. U Sensi za veljaču, koja je trenutno na kioscima, potražite veliku temu o menopauzi. Mi vam donosimo dio o utjecaju fitoestrogena u prehrani

„Proizvodnja pripravaka od biljaka koje sadrže visok udio fitoestrogena potaknuta je činjenicom da žene u Japanu, koje tradicionalno unose hranu bogatu biljnim hormonima, navode vrlo mali postotak simptoma menopauze. Primjerice, u japanskom jeziku čak i ne postoji izraz za navale vrućine, međutim Japanke ovakvu prehranu imaju cijeli život te unose i više od 50 mg fitoestrogena dnevno, a Europljanke uzimaju samo do 5 mg dnevno. Stoga je, kako smatra dr. Fistonić, učinak biljnih pripravaka u našem podneblju ipak slabiji.

No, neka istraživanja pokazuju da žena, ako u menopauzi 10 posto svojih kalorijskih potreba pokriva hranom bogatom fitoestrogenima, tijekom samo dva tjedna može povećati produkciju estrogena u organizmu i do 40 posto.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci