Emocionalni imunitet: Kako nam se emocionalno stanje manifestira kao tjelesna tegoba?

Oku nevidljivo, emocionalno tijelo često ne dobiva dovoljno pažnje pa se zanemaruje i njegov imunitet, što utječe na zdravlje fizičkog tijela. Tako su mnoge zdravstvene tegobe posljedica ignoriranja emocionalnog tijela pa njihovo rješavanje zahtijeva i rad na dubinskim uzrocima – emocijama. Naučite čuti poruke emocionalnog tijela i ojačati emocionalni imunitet

Što radimo za dobar imunitet emocionalnog tijela?

Svi mi imamo fizičko, mentalno i emocionalno tijelo. Ipak, imunitet uglavnom povezujemo sa zdravstvenim stanjem svog fizičkog tijela. Zato što oku nije vidljivo, emocionalno tijelo često ne dobiva dovoljno pažnje. Zaboravljamo da i ono ima svoja dobra i loša razdoblja, uspone i padove imuniteta. Na imunitet svog fizičkog tijela djelujemo tako da pazimo što jedemo, koliko smo naspavani, redovitim zdravstvenim kontrolama... Što radimo kako bismo očuvali dobar imunitet svog emocionalnog tijela? Većina, nažalost, ne čini ništa.

Emocionalno tijelo sadrži sve naše potisnute emocije, razna ograničavajuća uvjerenja, traume iz djetinjstva, sva negativna iskustva koja smo nakupili tijekom života. Danas sve te terete nosimo sa sobom jer ih nismo preradili, osvijestili, na vrijeme uklonili iz sebe. Možete li zamisliti da, primjerice, na leđima stalno nosite torbu tešku 30 kilograma te je jednog dana skinete – koliko bi to utjecalo na olakšanje vašeg fizičkog tijela? Mnogo. Slično tome, svi nosimo emotivni teret, težak onoliko koliko ga nismo uspjeli preraditi.

Psihički uzrok zdravstvenih tegoba

Ako bismo uspjeli osloboditi se tog tereta ili ga barem što više smanjili, osim što bismo se osjećali mnogostruko lakše, utjecali bismo i na zdravlje svog emocionalnog tijela, istovremeno pomažući i fizičkom tijelu.

Često je u osnovi zdravstvenih tegoba psihički uzrok. Somatizacija je zapravo mehanizam obrane kojim se emocije izražavaju putem tjelesnih simptoma. One emocije koje su bile potisnute ili neiskazane, uz odgovarajući okidač, prije ili poslije, počnu se manifestirati tegobama u fizičkom tijelu.

Ruediger Dahlke: Svaka je bolest poruka naše duše

Uzroci

Kad predugo ignoriramo potrebe svog emocionalnog tijela, ono počinje vapiti za time da ga čujemo. Ako ga i unatoč vapajima ne čujemo, ono utječe na fizičko tijelo tegobama ili bolestima.Tada umjesto dotadašnjih neugodnih emocija osoba osjeća bol u tijelu, ima neurološke smetnje, seksualnu disfunkciju, nesvjestice... Zato je uvijek dobra preporuka raditi na uzrocima. Međutim, nitko nas ne uči da se bavimo tim uzrocima, tj. vlastitim emocijama.

Naši roditelji nisu prošli odgovarajuće škole za to, kao što ih ne prolazimo ni mi, jer takvih škola jednostavno nema. Roditelji su nam govorili o osobnim iskustvima, kao što i mi svojoj djeci pričamo o vlastitim iskustvima. Iako je to najviše što možemo učiniti, ipak nije dovoljno jer kao što smo mi morali do određenih spoznaja doći osobnim iskustvima, to vrijedi i za našu djecu.

Zbog nesnalaženja s vlastitim emocijama iz proteklih desetljeća s kojima se borimo, mi i odrastemo u emocionalno nezrele osobe koje imaju okidače na najmanje sitnice. Rad na uzrocima, tj. emocijama, podrazumijeva učenje kako svoje emocije prepoznati, o njima govoriti, kako ih prerađivati umjesto da ih potiskujemo.

Potiskivanje emocija

Zašto je toliko važno ne potiskivati emocije? Zato što su naša tijela (fizičko, mentalno, emocionalno) dio iste cjeline. Postoje čak i karte emotivnih boli, gdje je jasno da kad osoba, na primjer, ima probleme s kralježnicom, njihove uzroke treba potražiti i u čestom doživljaju nedostatka emotivne podrške.

Osoba koja ima probleme sa stopalima možda u tom trenutku svog života ne vidi razlog da krene naprijed, osjeća nedostatak životne radosti ili smisla. Slično tomu, fizički osjećaj „knedle u grlu“ može se brže riješiti ako se toj osobi dopusti „pravo glasa“, da slobodnije izražava svoje misli i stavove.

Tijelo, um i osjećaji neraskidivo su povezani i isprepleteni u cjelinu. Iz onoga što nam jedno tijelo govori, možemo znati što se događa u drugim dvama tijelima. Brinemo li se o jednom, npr. fizičkom tijelu, a zapostavljamo emotivni dio sebe, ne samo da učinci izostaju (kao da ništa ne radimo za svoje zdravlje) nego to može biti i kontraproduktivno.

Fizički simptomi poruke su našeg emocionalnog tijela

Naime, uzaludan je trud da, na primjer, smršavimo idući s jedne dijete na drugu ako nismo osvijestili kako i dalje neke emotivne praznine zatrpavamo velikim količinama hrane, baš kao što nam nikakva pravilna prehrana neće pomoći u borbi s, primjerice, čirom na želucu nastavimo li se živcirati ili pretjerano često „gutati“ bijes. Poruke koje nam šalje tijelo putem fizičkih simptoma istodobno su poruke našega emocionalnog tijela.

Psihoneuroimunologija je posebna grana medicine koja tvrdi ono što zapravo svi odavno jako dobro znamo: stresne misli i emocije utječu na naše zdravlje putem živčanog i imunosnog sustava. Nasreću, svoje misli možemo objektivno promatrati i spoznati ako se često ponavljaju bez stvarnog uzroka; dovoditi ih u pitanje i provjeravati koliko su točne, a koliko možda uopćene i izviru iz starih iskustava, a ne trenutačne situacije. Na taj način možemo neutralizirati njihovo negativno djelovanje na emocije. Za to su nam potrebni vježbe i vrijeme, ali uloženi se trud višestruko isplati.

Povjerenje u sebe

Kako izgleda zdravo emocionalno tijelo? Dišemo punim plućima, razmišljamo bistro, zračimo vedrinom, mirom. Imamo povjerenje u sebe, ali i u ono što nam se događa. Vjerujemo životu, ne može nas nitko lako destabilizirati jer odišemo unutarnjom snagom i životnom energijom. Privlačimo više ljudi u svoj život jer svi, nesvjesno, vole biti u društvu emocionalno zdravih osoba.

Možda je najupečatljiviji pokazatelj zdravog emocionalnog tijela to što nismo reaktivni – možemo primati razne informacije iz okruženja. Čak i kad su one agresivne, ugrožavaju nas ili provociraju, zahvaljujući zdravom emocionalnom tijelu, na njih ne reagiramo strahom ili bijesom. Kako se dolazi do takvog, zdravog emocionalnog tijela? Detoksikacijom, a zatim radom na emocionalnom imunitetu.

Emocije se razlikuju po vibraciji

Emocije se razlikuju po vibraciji: one koje nose visoku vibraciju (radost, ljubav, zadovoljstvo...) djeluju blago i ljekovito na naše energetsko polje. S druge strane, one koje vibriraju niskim frekvencijama (stid, krivnja, tuga...) napadački djeluju na naše fizičko zdravlje. Upravo oslobađanje od tih nakupljenih emocija negativne energije jest energetska detoksikacija.

Može se provoditi meditacijom, vježbama disanja, vizualizacijom i brojnim vježbama različitih tehnika iscjeljenja. Disanjem kojim svjesno opuštate dio po dio svog tijela – zamišljajući da svakim udahom u sebe unosite mir i opuštenost, a svakim izdahom izbacujete napetost, nemir ili tugu – već činite veliki korak prema čišćenju svog emotivnog tijela i dopuštate protok nove, zdrave energije kroz cijeli organizam.

Naposljetku, ključ dobrog zdravlja samo je djelomice u načinu prehrane i životnim navikama, a mnogo više u našem odnosu prema životu, količini osobne energije, optimističnom pogledu na svijet. Stoga, kad podignemo razinu energije, istovremeno smo i u procesu osnaživanja svog emocionalnog imuniteta.

12 koraka za podizanje emocionalnog imuniteta

Jelena Holcer

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci