E-mail apnea: kad pred ekranom ostanete bez daha

Dok ste zaokupljeni onim što radite na kompjutoru ili mobitelu, nehotice možete jako štetiti svome zdravlju. Ovako ćete osvijestiti što pogrešno radite i na vrijeme to ispraviti

Nesvjesna reakcija

Ovo vjerojatno i vi – nesvjesno – radite: neko vrijeme prestanete disati kad ste pred ekranom kompjutora ili mobitela, osobito kad šaljete SMS ili e-mail. Zato je to i nazvano e-mail apneom jer takvo zadržavanje daha postaje kronično i loše utječe na zdravlje.

Kad radimo za kompjutorom ili prčkamo po mobitelu, skloni smo se zgrbiti, čime se stvara pritisak na prsni koš i otežava disanje. Dodajmo tome stres koji izaziva hrpa zadataka (među ostalim, i e-mailova) o kojima pritom razmišljamo jer ih moramo riješiti – na što nesvjesno reagiramo tako da udahnemo i zadržimo dah (nesvjesno zadržavanje daha može uzrokovati i samo iščekivanje nove poruke ili vijesti). A time uključujemo alarm svom tijelu, to jest ubacujemo ga u stanje "borba ili bijeg". U tom stanju stresnog odgovora organizma raste broj otkucaja srca i tlak, jetra u krvotok ispušta glukozu i kolesterol, preplavljeni smo hormonima stresa... To je korisno kada trebamo brzo reagirati nađemo li se u situaciji koja nam može ugroziti život, ali štetno kad praktično živimo u produljenom stanju alarmiranosti, bilo zbog fiziološkog bilo zbog mentalnog stresa.

Rješenje u tri koraka

Sad kad ste osvijestili ovaj problem, možete ga vrlo jednostavno riješiti budete li ove tri stvari imali na umu:

1. Obratite pozornost na to da vam pred ekranom kompjutora ili mobitela disanje postaje plitko i kratko te da u nekim trenucima zadržavate dah – tada nastavite disati i produbite dah.

2. Tijekom rada svako malo napravite stanku, ustanite i malo se razgibajte. Radite li dulje vrijeme, bilo bi dobro da prošećete po svježem zraku barem 10-15 minuta. Ili bar 5 minuta stojećki pospremite stol.

3. Opustite oči – steknite naviku da često odmaknete pogled od ekrana i blago pogledate u daljinu ili čak zaklopite oči na nekoliko sekundi. Osim što je to važno za zdravlje očiju, stvar je i u tome da njihov umor dodatno otežava opušteno duboko disanje, dok opuštene oči (jer i one se sastoje od mišića) pomažu opustiti cijelo tijelo.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci