Dr. Sanja Toljan: Prirodna pomoć za slab želudac

Zašto neki ljudi imaju problema sa slabim probavljanjem hrane u želucu? Želučan se sadržaj u jednom trenutku vrati u jednjak i to osoba može doživjeti kao pečenje iza prsne kosti. Takvom osjećaju mogu prethoditi nadimanje u predjelu gornjeg trbuha, podrigivanje, bol, kao da u želucu umjesto hrane stoji kamen. Kiselina u tijelu ima svoju funkciju i zato je nije uvijek mudro suzbijati lijekovima. Razmislite o svom načinu života i pratite prehranu - promjena navika učinit će veliku razliku

Sanja Toljan

Sanja Toljan

Važna funkcija

Želudac iz nekog razloga ne probavlja hranu, nego je zadržava i u jednom trenutku se otvori gornji ventil prema jednjaku i počinje pečenje, u narodu znano kao žgaravica. Danas je moderno reći da osoba ima refluks, a neki medicinski obrazovaniji govore o GERB-u ili gastroezofagealnom refluksu. Bilo da je GERB ili žgaravica, ljude dovodi do očaja. Neki trpe danju, većina noću. Ta neugodna bolest budi iz sna, uzrokuje druge poremećaje u tijelu, kao česte upale ždrijela i glasnica, a najteža posljedica je moguća pojava maligne bolest jednjaka.

Dakako, većina ljudi želi se riješiti žgaravice, a moderna medicina za to ima lijekove koji blokiraju nastajanje kiseline u želucu. Manje kiseline znači manje žgaravice, ali je li to stvarno liječenje? Kiselina u želucu ima svoju funkciju i bez nje nema probavljanja proteina, kao ni resorpcije B12 vitamina potrebnog za stvaranje crvenih krvnih stanica i prijenosa kisika u krvi. Dakle, blokirati kiselinu u želucu slično je kao da u automobil više ne ulijevate čisti benzin, nego neku razvodnjenu varijantu.

Što će biti s automobilom, svakome je jasno, a što se događa sa želucem bez prave kiseline, malo tko se i zapita. Dakle, kod blokiranja stvaranja kiseline u želucu i dalje će se događati refluks, ali sadržaj želuca neće biti kiseo (kakav bi trebao biti), nego neutralan (kakav ne bi trebao biti) i osoba s refluksom neće imati osjećaj pečenja.

Bolesna sluznica želuca

Uzrok vraćanju hrane su problemi sa sluznicom želuca, koja nije sposobna stvarati dovoljno kiseline i probavnih sokova, nego – umjesto da sve dobro promiješa i probavi - dugo drži u želucu i na kraju počne puštati prema gore umjesto dolje.

Bolesna sluznica želuca najčešće je napadnuta vlastitim antitijelima. Dakle, riječ je o autoimunoj bolesti koja, kao i u drugim organima u tijelu, dovodi do slabije funkcije. I što je još važno, takva autoimuna bolest želuca nikada ne ide sama, često je povezana s autoimunom bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde.

Čemu kiselina sve služi?

U svojoj praksi često imam pacijente s problemima štitnjače i kroničnim gastritisom. Mnogi više i ne govore o problemima sa želucem, to smatraju normalnim dijelom života, uzimaju blokatore protonske pumpe i žive kao da se ništa ne događa.

Međutim, u krvnoj slici često se vide znakovi perniciozne anemije, stanja koje govori da sluznica ne apsorbira B12. Kada se tome doda dugotrajna terapija s inhibitorima protonske pumpe, onda je nutritivni deficit još i veći. Kiselina je potrebna za apsorpciju minerala: željeza, kalcija, cinka, tako da je moguće da je povećan rizik od anemije, ali i osteoporoze.

Nadalje, raste prisutnost bakterija u želučanom soku, jer normalna kiselina uništava bakterije koje uđu kroz usta. To može uzrokovati dodatne infekcije, a pogotovo daje snagu bakteriji Helicobacter pylori. Mnogi su štetni učinci inhibitora protonske pumpe i zdrav razum nalaže da bi pristup liječenju trebao itekako biti s manje rizika za zdravlje i štetnih posljedica.

Kako riješiti problem?

Prije svega prihvatite da ne možete jesti hranu u količinama i kvalitete kao što to rade zdravi ljudi. Bolestan želudac do kraja života zahtijeva urednu prehranu. Postoji hrana koju je teško probaviti i svakako je izbjegavati. Nažalost, nemoguće je reći koja je to točno vrsta namirnica jer se to razlikuje od čovjeka do čovjeka, ali generalno možemo reci da kava, alkohol, cigarete i slatkiši nisu dobri za ljude koji imaju problem sa slabom kiselinom.

Tom popisu dodajte hranu koju ste primijetili da ne podnosite. Jedite ponajprije kuhana jela, variva, i ne previše po obroku te dodavajte probavne enzime i tablete HCl ako ste primijetili da vam odgovaraju. I kiselina i enzimi uzimaju se s obrokom da olakšaju probavu u želucu. Kao i kod drugih autoimunih bolesti, imunosni sustav treba osloboditi od konzervansa, kemikalija u tretiranoj hrani te jesti ekološki proizvedenu hranu. Treba jesti malo, ali kvalitetno, kuhano.

Svaka se bolest može izliječiti, ali nažalost ne i svaki čovjek

Naslušala sam se mnogo priča u svojoj praksi gdje se član obitelji strašno trudio pomoći oboljelom pripremajući mu zdrava jela, a bolesniku to ne da nije pomoglo, nego bi mu se stanje dodatno pogoršalo. Zašto? Jer nije prihvaćao koncept promjene i odgovornosti za sebe.

Samo čovjek koji želi ozdraviti, prihvatit će svoju bolest i obračunati se s njom na svoj način. Kronični gastritis liječi se upravo na onaj način koji ste sami izabrali. Eto, možda vam i ovaj tekst pomogne u sagledavanju problema, a postoji i poslovica koju rado spominjem: “Svaka se bolest može izliječiti, ali nažalost ne i svaki čovjek!”

Dr. Sanja Toljan, ravnateljica Poliklinike Orlando (www.poliklinika-orlando.hr)

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci