Dr. Sanja Toljan: Menopauza je najbolji dio mog života dosad

Sanja Toljan, pedesettrogodišnja liječnica i osnivačica zagrebačke poliklinike Orlando, kao mlada žena toliko se posvetila drugima da je zanemarila vlastito zdravlje. Takav način života rano je došao na naplatu, a kako joj moderna medicina nije mogla pomoći, okrenula se holističkom pristupu. Otkrila je bioidentične hormone i adaptogene biljke koje su joj promijenile život i olakšale put kroz menopauzu

Sanja Toljan

Sanja Toljan

U kojoj ste dobi počeli primjećivati prve znakove premenopauze?
Ako na perimenopauzu pomislim kao na fazu života, kad najednom osjetite neku promjenu koju do tada niste imale, bilo da se pojavi neka nova bolest, stanje, problemi s ciklusom, mogla bih to okarakterizirati kao uvod u transformaciju k zrelosti. Meni se to, kao i većini žena današnjice, dogodilo oko 35. godine. Nepravilan stil života uporno je pokazivao svoje simptome, a možda je uzrok tomu bila i moja oslabljena funkcija jajnika.

Kako možemo osvijestiti signale koje nam tijelo počinje slati u premenopauzi i kako na njih odgovoriti na najbolji način?
To nije teško. Promjena koju vidimo ili osjetimo povezuje nas s nekim uzrokom. Ako vas najednom svaki dan počne boljeti glava, ispada vam kosa, dobivate fleke po koži ili alergije, to je način na koji vaše biće komunicira s vama. U tom slučaju najgore je uzeti tabletu za uklanjanje simptoma. Treba se zapitati: 'Što pogrešno radim pa mi to moje žensko biće želi poručiti?' I onda, kad stigne odgovor, a vjerujte mi uvijek dođe, potrebno je početi raditi na uzroku. Na primjer, ako znate da će vas zbog manjka sna sutradan boljeti glava, pravilna će odluka biti da više spavate, a ne da, umjesto toga, posegnete za analgetikom. Tim spavanjem nećete samo odagnati glavobolju nego i puno onih simptoma koje tijelo drži u rezervi, ako ga ne poslušate na prvu.

Savjetujete li ženama koje osjećaju hormonalne promjene neke određene preglede?
Ja sam protiv nepotrebnih testiranja jer vas laboratorij može zavesti na pogrešan put. Puno sam proučavala tu problematiku, do danas nemamo dobrih hormonalnih testova. Ostaje nam da naučimo prepoznavati simptome i zato potičem ljude da se promatraju. Zagledajte se u sebe - što vidite, što osjećate - to su najbolji hormonalni testovi. Na internetu, primjerice, na mojoj web stranici www.hormoni.info ili u mojoj knjizi Čudesna moć hormona pronađite simptome neravnoteže hormona ili ispunite testove koji vam mogu otkriti disbalans.

Kako ste otkrili bioidentične hormone?
Do hormonalne medicine došla sam preko mojih pacijenata koji su trpjeli kroničnu bol i teško sam im mogla pomoći medikamentima. Ali kad sam krenula s preporukama za balansiranje hormona, vidjela sam pomake. Tada smo radili na balansiranju hormona stresa. Isto se dogodilo i sa mnom. Kad sam shvatila kako moj život pati, da gubim energiju koju sam uvijek imala, počela sam upotrebljavati progesteron u obliku kreme. Drastično mi je pomogao i dao mi uzlet da hormonalnu terapiju savjetujem i pacijentima koji su imali slične tegobe.

Koje hormonalne pripravke koristite danas i kako oni djeluju?
Uzimam nekoliko hormona: DHEA, estradiol, melatonin, progesteron i estriol. Balansiram kortizol i pazim da potičem endogenu sekreciju hormona rasta pravilnom prehranom. Većina hormona mogu se mazati na kožu, ne trebamo ih piti, što imitira prirodni put ulaska hormona u tijelo, a izbjegava se opterećenje jetre. Ti su hormoni bioidentični jer su jednaki onima u ljudskom tijelu. Opuštena sam jer, kao i moji hormoni, djeluju jednako gotovo na sve stanice moga tijela. Hormoni moraju dovoditi u ravnotežu, a ne ispravljati. Lijek ne zna za ravnotežu, on blokira, eliminira, a hormon balansira. A balansira se uvijek cijela osoba, ne samo jedan organ. Pristup je uvijek cjelovit jer se hormonalni sustav, kao i svi ostali sustavi u tijelu, treba sagledavati u cjelini.

Dr. Toljan: Najveću štetu hormonima može učiniti - uzimanje hormona!

Koje hormone savjetujete ženama u menopauzi i zašto?
Ako žena želi tijekom menopauze biti aktivna i u poslovnom smislu, najvjerojatnije će trebati uzimati hormone. Kako se u menopauzi ženski hormoni smanjuju, postaje dominantan kortizol, hormon stresa koji je rušilačke naravi. Pretjeran stres u menopauzi dovodi do rušenja i propadanja tijela. A ako želite živjeti punim plućima, dobro bi bilo uzimati malo hormona - najčešće su to doze koje balansiraju kortizol i nisu prevelike.

Osim hormonalne terapije, kako još žene mogu balansirati hormone?
Hormonalna terapija je tek na četvrtome mjestu moje tablice balansiranja hormona. Na prvom je spavanje, na drugom prehrana, a na trećem suplementi. Da bi žena uživala u godinama menopauze, treba živjeti manje-više u skladu s prirodom. To znači da treba pratiti ciklus dan-noć, dovoljno se relaksirati i spavati, uzimati dodatke prehrani, jesti sezonske i prirodne namirnice. Ako pogledate u prirodu, točno ćete znati što trebate jesti. Žene u menopauzi trebale bi jesti fino i malo. Pod fino mislim na izvorno, organsko, cjelovito - otprilike onako kako podučava Jadranka Boban Pejić, pionirka prirodne prehrane.

Kakve dodatke prehrani savjetujete?
U hormonalnoj medicini adaptogene biljke poput azijskog ginsenga, astragalusa, svetog bosiljka i sibirskog ginsenga mogu odraditi značajnu ulogu i prije nego što uzmemo hormone. Dapače, kod blažih tegoba, adaptogene biljke mogu dovesti hormone u red. Uvjerivši se u njihovu snagu, kombinirajući biljke, vitamine i minerale, sama sam kreirala preparate za balansiranje hormona kako bih ljudima omogućila da se vrate u ravnotežu.

Koje adaptogene biljke vi upotrebljavate?
Ja volim shatavari (Asparagus racemosus) jer mi daje vrhunsku energiju, tako da sam ga stavila u svoju kombinaciju za balansiranje ženskih spolnih hormona.

Je li vam menopauza otkrila neki novi segment vašeg bića?
Menopauza je najbolji dio mog života dosad. Osjećam slobodu. Puno toga više ne moram, ne želim, a iskustvo koje sam dobila prolazeći kroz sve faze života sada mi izvrsno koristi. Neke stvari zbog kojih sam se prije pjenila sada odradim ako mogu i hoću, a ignoriram ako neću. To može samo žena s vrlo visokim razinama FSH-a i LH-a (folikulostimulirajućih hormona). Jedva sam dočekala tu fazu!

Što savjetujete ženama koje teško prihvaćaju fizičke promjene koje donosi zrela dob?
Ako svoje biće gledamo samo na razini izgleda, kao kad smo bile mlade, onda nam život može postati pakao. Sada se moramo dovesti do jedne druge razine uživanja, ne samo u koži, nego u svemu u nama i na nama, u našoj cjelovitosti. Ovješena koža ili salo na trbuhu, kojeg tu prije nije bilo, više nije naša osobna iskaznica. Od nas se više ne očekuje da budemo najljepše na tulumu, nego da budemo dobro raspoložene i da dobro raspoloženje dijelimo. A to možemo samo ako su nam hormoni iznutra dobro balansirani. U svojoj zadnjoj knjizi Žene u hormonskoj ravnoteži pišem o tome kako da žene zavole svoje hormone i hormonalne promjene i nauče kontrolirati ih jer mi smo šefice svojih hormona, a ne obrnuto.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci