Želite li dobro stariti? Evo jedne iznenađujuće stvari koju biste trebali raditi svaki dan

Kada imate udoban kauč ili omiljeni naslonjač, velika je vjerojatnost da ne razmišljate o sjedenju na tvrdom podu. No, vjerovali ili ne, jednostavan čin sjedenja na tlu može vam pomoći da živite dulje i bolje

Dobrobiti sjedenja na podu

Doista, istraživanje iz srpnja 2014. u European Journal of Preventive Cardiology pokazalo je da je sposobnost ustajanja s poda važan prediktor dugovječnosti kod ljudi u dobi od 51 do 80 godina. U istraživanju, oni kojima je zadatak bio pretežak imali su pet do šest puta veću vjerojatnost da će umrijeti mlađi od onih koji su s lakoćom mogli sjediti i ustajati.

To je zato što je sposobnost prelaska iz stajanja u sjedenje i obrnuto odraz vašeg cjelokupnog zdravlja, kondicije i funkcije, kaže dr. Gbolahan Okubadejo, spinalni i ortopedski kirurg sa sjedištem u New Yorku.

Imate li sve više problema spuštati se i ustajati s poda? Evo dobre vijesti: Sjedenje na podu također je jednostavan, učinkovit način za održavanje snage, funkcije i vitalnosti kako starite.

1. Bolja ravnoteža, stabilnost i koordinacija

Spuštanje na pod i ustajanje s njega održava vašu ravnotežu, stabilnost i koordinaciju cijelog tijela, kaže dr. Okubadejo. Dakle, što više to činite, to će vaša ravnoteža biti bolja. To je osobito važno s godinama, jer pomaže u smanjenju rizika od padova i prijeloma.

2. Veća mobilnost

Premještanjem iz položaj u položaj na podu aktiviraju se mišići koji okružuju zglobove i dijelove tijela, poput ramena, laktova, zapešća, bokova, koljena i stopala, kaže dr. Okubadejo. Dakle, svakodnevno vježbanje sjedenja na podu može vam pomoći poboljšati mobilnost.

To se odnosi na sposobnost kretanja svih zglobova, što je presudno za lagano kretanje kroz život. Također vam može pomoći da izbjegnete ozljede i prerano starenje.

3. Snažan trup i noge

Sjedenje na podu može vam pomoći u izgradnji čvršćeg trupa i nogu. Evo i zašto: "Trup se mora aktivirati kad se tijelo diže sa poda, tako da ustajanje i sjedenje više puta može dovesti do maksimalnog angažmana trupa", objašnjava dr. Okubadejo. 

Osim toga, "dizanje s poda prisiljava ljude da izvode pokrete slične čučnju", kaže on. Dakle, kada redovito sjedite na podu tijekom dana, radite nekoliko važnih vježbi za donji dio tijela.

4. Zdravije držanje tijela

Sjedenje na podu može pomoći u promicanju dobrog držanja. To je zato što, kada prelazite iz stojećeg položaja u sjedeći (i opet natrag), zglobovi moraju biti poravnati kako bi se održala ravnoteža, kaže dr. Okubadejo. Pravilno poravnavanje tijela odnosi se na to kako se glava, ramena, kralježnica, kukovi, koljena i gležnjevi slažu jedni na druge, prema Nacionalnoj zakladi za osteoporozu.

Štoviše, sjedenje na podu potiče vas da uspravnije sjedite umjesto da pogrbite leđa - još jedan faktor zdravog starenja.

Kako sjesti na pod za zdravo starenje

Iako sjedenje na podu može podržavati dobro zdravlje kako starite, to morate činiti ispravno kako biste iskoristili sve blagodati. Ovdje dr. Okubadejo objašnjava kako najbolje sjediti na podu. 

Izbjegavajte pogrbljenost. Kad su vam leđa u pogrbljenom položaju, to može dodatno opteretiti vaše kralježnične diskove i kralješke, kaže. Umjesto toga, sjednite s visokim i ravnim trupom. Približite lopatice i lagano ih stisnite prema dolje.

Sjednite na mali jastuk ili ručnik. To može ublažiti bilo kakvu nelagodu u trtici, kaže on. Osim toga, može i zdjelicu smjestiti u bolje poravnanje s kralježnicom. 

Pomaknite noge. Bilo koji položaj može postati problem kada se predugo zadržite u njemu. Pokušajte sjediti prekriženih nogu, pa s nogama ravno ispred sebe ili savijenih koljena i stopala ravno na zemlji.

Izvor: livestrong

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci