Čuvajte svoje srce

Emocije i stanja koja proživljavamo utječu na zdravlje našeg srca. Ako ste mislili kako je mit da se od slomljenog srca može i umrijeti, razuvjerit će vas znanstvena istraživanja. Štoviše, slomljeno srce ima i klinički naziv – stresna kardiomiopatija. No brinete li se o svojem srcu na fizičkoj razini, ono će bolje podnositi emotivne bure kojih nitko od nas nije pošteđen

Bilo da ih podnosite stoički ili u vama izazivaju potres, srce će iz njih izaći netaknuto ako je snažno i zdravo. Stoga slijedite ove savjete:

  • Zacijelo ste čuli izraz da netko nekomu "diže tlak". E, upravo je to dokaz da naša psihička stanja izravno utječu na ono što se događa u tijelu. I nije tajna da "tlakaši" teško podnose uzbuđenja, posebno ona negativna. Stoga kontrolirajte krvni tlak jer on povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti budući da stalan pritisak na krvne žile iritira stijenke, koje se zbog toga zadebljavaju i postaju krute.
  • Vodite računa o prehrani jer taloženje masnoća na stijenkama krvnih žila također podiže krvni tlak i povećava rizik od krvnih ugrušaka. Pretilost pridonosi nizu zdravstvenih problema, od dijabetesa do upalnih procesa u krvnim žilama, a svi oni vode u srčane tegobe.
  • Vježbajte. Osim što time jačate srce i potičete krvotok te opskrbu stanica kisikom, smanjujte stres – jedan od glavnih krivaca za aritmije i povišeni krvni tlak. Međutim, stres uzrokuje i tjeskobu i depresiju, što povećava smrtnost od srčanih bolesti. Stoga potaknite lučenje endorfina, hormona sreće i zadovoljstva koji se oslobađa tijekom tjelovježbe. Vježbom podižete i razinu dobrog kolesterola u krvi i tako čistite krvne žile.
  • Najbolji saveznici srca dolaze iz smočnice. Jedite soju jer smanjuje rizik od bolesti srca. Budući da zamjenjuje životinjski protein, uz koji često dolazi mnogo masnoća, konzumiranje soje mijenja vaš stil prehrane nabolje. Uz to, smanjuje razinu lošeg kolesterola i sprječava slaganje masnih naslaga na stijenkama arterija. Soji dodajte češnjak koji je bogat alicinom, spojem koji opušta stijenke krvnih žila i olakšava protok krvi te tako snizuje i krvni tlak. Priuštite si i pokoju čašu crnog vina jer antioksidacijskim djelovanjem osnažuje žile i usporava njihovo otvrdnjivanje.
Tomica Šćavina

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci