Crijeva - središte zdravlja

Masa neurona koji se nalaze u crijevima veća je od mase neurona koji se nalaze u glavi, kaže dr. Alejandro Junger u knjizi Zdrava probava i otkriva da su mnoge bolesti posljedica oštećenja crijeva. Evo kako ih iscijeliti...

Kronične bolesti i znakovi starenja povezani s probavnim traktom

Premalo ljudi zna da je stanje probave, odnosno, način na koji crijeva funkcioniraju jedan od najznačajnijih i najozbiljnijih indikatora cjelokupnog zdravstvenog stanja organizma. Naime, stanje crijeva može spriječiti ili, s druge strane, prouzročiti razne tegobe pa i vrlo ozbiljne bolesti koje nam inače ne bi palo na pamet povezati s probavnim traktom. Srčane bolesti, karcinom, autoimune bolesti, nesanica, depresija, astma, dijabetes i artritis mogu biti posljedica oštećenih, propusnih ili iritiranih crijeva.

„Tegobe koje muče mnoge ljude – kao što su umor, bolovi, alergije, nagle promjene raspoloženja, izostanak libida, zadah iz usta, neugodan tjelesni miris, ekcem i zatvor – također mogu biti povezane s poremećajem funkcije crijeva. Osim toga, oštećena crijeva uzrokuju prijevremeno starenje.

Problemi povezani sa starenjem obično se pripisuju neizbježnom trošenju i propadanju organizma koji dolaze s godinama, ali su zapravo izravno povezani sa zdravljem crijeva i moguće ih je ukloniti primjenom programa oporavka crijeva”, piše u knjizi Zdrava probava svjetski poznat urugvajski liječnik sa stalnom adresom i medicinskom praksom u Los Angelesu, dr. Alejandro Junger.

Dr. Junger

I sam je bio u potrazi za rješenjem za mnoge zdravstvene probleme koji su ga mučili kao tipičnog predstavnika generacije prezaposlenih mladih stručnjaka koji pod silnim stresom jure kroz dan, radne obveze pa i život, a da pritom ne posvećuju dovoljno pažnje onome što unose u svoj organizam. Dr. Junger je shvatio da je promjena takvog načina života i prehrane nužna ako želi spasiti živu glavu.

Nakon završene specijalizacije iz kardiologije, posvetio se holističkom pristupu zdravlju te se dodatno obrazovao na području funkcionalne i integrativne medicine, a posebno se posvetio pitanju detoksikacije i proučavanju utjecaja prehrane na zdravlje, po čemu je i postao poznat.

Tijelo ima dva mozga

Možda ste čuli za izreku da tijelo ima dva mozga: u glavi i u crijevima. Zašto je to tako, objasnio je dr. Junger: „Kada nešto pomislimo, u neuronima u glavi opažaju se malene iskre elektriciteta. Mozak u glavi hardware je za naše misli. Ali kad iskusimo spoznaju iz dubina svoje utrobe, tj. intuiciju, majušne iskre elektriciteta zaiskre u našemu drugom mozgu – crijevima.

Prvi mozak služi kao intelektualni hardware, a drugi mozak naš je duhovni i emocionalni navigacijski sustav. Bez njega smo izgubljeni.” I taj je „drugi mozak”, čini se, iznimno značajan ako je suditi prema količini neurona u crijevima. Naime, masa neurona koji se nalaze u crijevima veća je od mase neurona koji se nalaze u glavi. Upravo zato i možemo imati ono što Amerikanci nazivaju gut feeling, tj. predosjećaj koji dolazi iz trbuha.

U crijevima nastaje 90 posto serotonina

I ne samo to, izgleda da je „mozak” u crijevima mnogo aktivniji od mozga u glavi kada je riječ o proizvodnji neurotransmitera. „Serotonin, neurotransmiter odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva, uglavnom se proizvodi u crijevima – zapravo, u crijevima nastaje 90 posto serotonina. Uza svu tu aktivnost, mozak u crijevima komunicira s nama putem osjećaja te tako pridonosi intuiciji.

Te osjećaje u tijelu električno stvaraju neuroni u crijevima i zato ih se opisuje kao osjećaje koji nastaju ‘duboko u utrobi’. Posrijedi je usporedan i snažan put spoznavanja. Slušanje vlastite utrobe jedna je od najvažnijih lekcija koju možemo naučiti, stoga su oporavak crijeva i bolja skrb o njima najvažnije što možemo činiti za svoje zdravlje”, kaže dr. Junger.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci