Bolest ženskih organa = iskrivljena slika o sebi

Ženski organi nisu samo sustav za stvaranje novog života, nego i ogledalo našega samoostvarenja. Potisnuta emotivna stanja često se manifestiraju kao problemi s jajnicima, maternicom, mokraćnim mjehurom...

"Ja to ne mogu" ugrožava maternicu

Jajnici, jajovodi i maternica dio su ženskog hormonalnog sustava, neraskidivo su povezani i imaju bitnu ulogu u našem zdravlju. Klasična medicina promatra ih isključivo u službi rađanja (pogotovo maternicu) te smatra da nakon ispunjenja funkcije rađanja ili u slučaju nemogućnosti rađanja ti organi postaju nepotrebni i najbolje ih je odstraniti „jer mogu izazvati probleme“. Pri tome maternica, na neki način, simbolizira i naš položaj i sliku žene u društvu: ako se nismo realizirale kao majke i supruge, same za sebe i nemamo neku vrijednost. Kirurško odstranjivanje maternice danas je u velikom porastu, postalo je rutinski zahvat, pa se u kontaktu s liječnicima često dobiva dojam da nemamo izbora.
Zdravlje maternice, među ostalim, ovisi i o tome osjeća li se žena sposobnom, kompetentnom i dovoljno snažnom ostvariti ravnotežu između financijske i emocionalne stabilnosti te potpuno ostvariti svoje želje i snove vezane uz kreativnost. Mnoge od nas predugo ostaju u vezama koje nas ograničavaju, a malo koja je svjesna da se to negativno odražava i na zdravlje unutarnjih organa, pogotovo maternice. Najveći strah s kojim se pritom trebamo suočiti vezan je uz pitanje jesmo li sposobne same neovisno živjeti i stvarati. Često je on toliki da radije ostajemo u destruktivnim vezama, čime ugrožavamo i fizičko zdravlje.
Društveni sustav i patrijarhalno okruženje pri tome nam više odmaže nego pomaže. Dobivamo poruku kako je nemoguće istodobno biti financijski uspješna i emotivno ispunjena. Mislimo da se te dvije potrebe međusobno isključuju te se procjena naše uspješnosti često svodi na to jesmo li udane.
Kako kaže i dr. Christiane Northrup, maternica je energetski povezana sa ženinim najdubljim osjećajem sebe i svojeg unutarnjeg svijeta. Simbolizira snove i one aspekte ženina postojanja kojima bi željela podariti život. Zdravlje maternice je ugroženo ako žena ne vjeruje u sebe ili je pretjerano samokritična. Primarna energija kod poremećaja maternice jest ženina duboka spoznaja da ne može, ne smije ili ne zaslužuje osloboditi se situacije koja je ugrožava ili ne može naći rješenja koja će joj dati potporu. Žena pri tome vjeruje da joj nedostaje unutarnja snaga i sposobnost da to učini, tj. ima osjećaj da „radi to sama sebi“.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci