Blokade na čakrama vezane uz ženske tegobe

Problemi s jajnicima, štitnjačom, urinarne upale javljaju se najprije na energetskoj razini pa tek onda na tjelesnoj. Na energetskoj ih možete i riješiti. Budućnost ljudskog društva ovisi o zdravlju današnjih žena. Stoga budite dobre i nježne prema sebi, volite se, dobro se skrbite za sebe, odlučno recite „ne“ onome što ne želite, tražite ono što vam treba...

Simpatetički i parasimpatetički živčani sustav

Drevni jogijski tekstovi kažu i da naše energetsko tijelo prožimaju 72 tisuće tananih energetskih kanala (nadija) koji na fizičkoj razini, ugrubo rečeno, odgovaraju živčanom i krvožilnom sustavu. Kroz njih teče životna energija te ako iz bilo kojeg razloga u tom toku dođe do blokade, nastaju poremećaji u duševnom i tjelesnom zdravlju. Od tog mnoštva energetskih kanala, tri su najvažnija – ida, pingala i sushumna. Oni počinju u prvoj čakri (mooladhari) i susreću se u šest čakri.

Ida nadi predstavlja ženske kvalitete, kreativnost, mentalnu aktivnost, introvertiranost, pasivnost, Mjesečevu (hladnu) energiju, desnu polutku mozga, simpatetički živčani sustav, dok je pingala muška energija, ekstrovertiranost, fizička aktivnost, Sunčeva (topla) energija, parasimpatetički živčani sustav. Ravnotežu između ide i pingale, koje se kreću vijugavo, stvara sushumna, duhovni kanal koji na energetskoj razini prolazi središtem kralježnice.

Infekcije urogenitalnih organa

Na sjecištima ovih glavnih energetskih kanala nalaze se čakre – stalni vrtlozi energije kojih imamo sedam, a raspoređeni su od anusa do vrha glave te su međusobno funkcionalno povezani. Svaka čakra povezana je s određenim područjem u tijelu i emotivnim stanjem te na svoj način djeluje na žensko zdravlje.

Prva čakra, mooladhara, obuhvaća zdjelicu i područje oko genitalija. Kod žena se nalazi na stražnjoj strani grlića maternice (gdje se maternica i rodnica spajaju). U slučaju oslabljenog rada ove čakre javljaju se problemi poput prolapsa ili infekcija urogenitalnih organa, protiv čega možemo preventivno djelovati redovitim vježbanjem mišića rodnice.

Reproduktivni organi

Swadhisthana, druga čakra, smještena je ispod pupka i povezana sa, među ostalim, spolnim organima. Slab rad ove čakre očituje se slabokrvnošću, bolnim i neredovitim menstruacijama, masnom kožom, preslabom ili prejakom seksualnom željom, bolovima u donjem dijelu leđa, neplodnošću. Kad imamo neriješene probleme u osobnim ili poslovnim odnosima, s kreativnosti i/ili osjećajem sigurnosti, pretjerano smo samokritični ili imamo manjak samopouzdanja, područje zdjelice i križa postaje neotporno na bolesti. Ako žena osjeća da njome upravljaju ili je kritiziraju vanjske sile, da je okružena financijskom ili fizičkom prijetnjom, ako je u strahu ili nesigurnosti, razvijaju se problemi s jajnicima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci