Jesu li vaši madeži opasni? Provjerite sami uz pomoć ovih aplikacija

Rak kože ozbiljan je problem. Uz neke mogućnosti ranog liječenja, ali bez lijeka, prevencija i rano otkrivanje melanoma najbolje je rješenje. Kao i sve ostalo u našem modernom životu, i za to postoje aplikacije. Otkrivamo kako funkcioniraju i koje su najpouzdanije...

Korištenje mobitela u dobre svrhe

Mobilne aplikacije najčešće koristimo za povezivanje s prijateljima ili za zabavu, ali ova suvremena tehnologija može nam pomoći da poboljšmo svoj život, brinemo o  zdravlju i olakšamo si svakodnevicu, kao što to najbolje pokazuje naš novi portal Smartlife koji nas informira i educira o pametnoj primjeni digitalnih rješenja u životu.

Da bismo pametno i mudro iskoristili tehnologiju, korištenje aplikacija za brigu i praćenje vlastitog zdravlja, kao i zdravlja svojih članova obitelji najbolja je opcija.

Ako ste na svom tijelu uočili sumnjiv madež, da biste se prije odlaska specijalisti smirili i uvjerili kako nije riječ ni o čemu opasnom ili da biste reagirali na vrijeme ako su vijesti manje dobre, upotrijebite mobilne aplikacije kao što su SkinVision, Scanoma, UMSkinCheck ili Derm-A.

Sa 73 posto točnosti dijagnosticira kancerogene madeže

Nakon što fotografirate madež, aplikacija SkinVision koristi matematičku formulu fraktalne geometrije koja traži uzorke u rubovima madeža i u njegovim dimenzijama kako bi ga procijenila. Prema tomu ga klasificira kao madež visokog, srednjeg ili niskog rizika te vas, prema potrebi, podsjeća na sljedeću kontrolu potencijalno opasnog madeža.

Testiranje aplikacije SkinVision, odnosno prvih pet „dijagnoza“, je besplatno, a godišnja pretplata, s neograničenim korištenjem, iznosi oko 200 kuna, a čini se da je vrijedna tog novca. Aplikaciju su, naime, testirali britanski dermatolozi, a dr. Emma Wedgeworth smatra da je poprilično pouzdana.

Skenirajući 195 slika – sa 73 posto točnosti je dijagnosticirala kancerogene madeže, a sa 83 posto točnosti one benigne. Usprkos iznenađujuće dobrom rezultatu, stručnjaci ističu da ovakve aplikacije nikako nisu zamjena za kompletan pregled kože kod dermatologa.

Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci