Aplikacija za praćenje madeža

Madeže i ostale promjene na koži, osim kod dermatologa, možemo još i redovitije pratiti sami, pomoću aplikacije SkinVision na mobilnim uređajima...

Riječ je o aplikaciji s europskom CE oznakom pouzdanosti, koja je dosad imala oko 200.000 preuzimanja, a omogućava nam da sami snimimo sve madeže na tijelu te ostale sumnjive izrasline koje će aplikacija dalje pratiti te nas upozoravati ako nastanu potencijalno opasne promjene koje zahtijevaju liječnički pregled.

Ako ste na svom tijelu uočili sumnjiv madež, da biste se prije odlaska specijalisti smirili i uvjerili kako nije riječ ni o čemu opasnom ili da biste reagirali na vrijeme ako su vijesti manje dobre, upotrijebite aplikaciju SkinVision.

Nakon što fotografirate madež, aplikacija koristi matematičku formulu fraktalne geometrije koja traži uzorke u rubovima madeža i u njegovim dimenzijama kako bi ga procijenila. Prema tomu ga klasificira kao madež visokog, srednjeg ili niskog rizika te vas, prema potrebi, podsjeća na sljedeću kontrolu potencijalno opasnog madeža.

Testiranje aplikacije SkinVision, odnosno prvih pet „dijagnoza“, je besplatno, a godišnja pretplata, s neograničenim korištenjem, iznosi 195 kuna, a čini se da je vrijedna tog novca. Aplikaciju su, naime, testirali britanski dermatolozi, a dr. Emma Wedgeworth smatra da je poprilično pouzdana.

Skenirajući 195 slika – sa 73 posto točnosti je dijagnosticirala kancerogene madeže, a sa 83 posto točnosti one benigne. Usprkos iznenađujuće dobrom rezultatu, stručnjaci ističu da ovakve aplikacije nikako nisu zamjena za kompletan pregled kože kod dermatologa. Izgledno je da ćemo uskoro dobiti i domaću inačicu aplikacije za pregled madeža jer nekoliko hrvatskih studenata trenutno razvija aplikaciju naziva Melanoma Check.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci