Ajurvedski savjeti protiv zadržavanja vode

Najkvalitetnije namirnice, načine priprave i konzumacije za optimalnu hidrataciju ljeti, ali i eliminaciju viška vode iz tijela predstavlja ajurvedska savjetnica Tanja Kraljić Strgačić

Pijte puno vode, ali nikako iz hladnjaka!

Ljeto je doba kad najviše primjećujemo zadržavanje vode u tijelu, ali i kad taj problem najlakše možemo riješiti. Prije nego što spomenem ajurvedske diuretike i mnoge druge jednostavne, a vrlo učinkovite savjete i metode za eliminaciju vode iz tijela, reći ću vam jedan, možda i najvažniji, ljeti pijte puno obične vode – ali ne iz hladnjaka!

Prema ajurvedi, ledeni napitci vrlo su štetni po zdravlje ljudskog organizma, i to zbog mnogo razloga. Jedan od njih je i to što svojom hladnoćom usporavaju metabolizam, na sebe vežu masti, usporavaju protok tekućina u tijelu, a to uključuje i zadržavanje vode te slab protok limfe.

Ajurveda isključuje sve što je nabrzinu

Kako se onda rashladiti ljeti, zapitat će se mnogi. Ajurveda savjetuje rashlađivanje napitcima sobne temperature, no uz svjestan odabir onih koji energetski hlade. To su, prije svega, ohlađeni čajevi od mente, hibiskusa, latica crvene ruže, svježeg matičnjaka...

Možemo ih pripremiti unaprijed, tako da skuhamo nekoliko litara čaja i pijemo ga tijekom nekoliko dana. Čajevi ne djeluju trenutno, ne rashlađuju tako brzo, ali i ajurveda je u svojoj srži stil života koji isključuje sve što je nabrzinu. Kad pijemo čaj od metvice, hibiskusa ili latica crvene ruže nekoliko dana, naš će organizam i ljeti ostati energetski rashlađen i neće tražiti nezdrava brza rješenja.

Dvije drevne tajne

Otkrit ću vam i jednu drevnu tajnu. Listiće metvice nikad nemojte prelijevati vrelom vodom. Najbolji i najzdraviji čaj napravit ćete ako metvicu prelijete umjereno toplom vodom i ostavite da odstoji nekoliko sati, a potom procijedite. Kad biste je prelili vrelom vodom, a ako je ne biste procijedili za 3 - 5 minuta, počeo bi se u vodu otpuštati tanin – sastojak koji oštećuje stijenke želuca, a čaj čini gorčim.

I još jedna drevna tajna: čaj od matičnjaka najukusniji je i najzdraviji ako je spravljen od svježe ubranih listića biljke. Prelijte ih vrućom vodom i obavezno poklopite na pola sata ili dulje. Na taj se način miomirisna eterična ulja, u kojima i jest sve zdravlje matičnjaka, otpuštaju polako, a ako je čaj otklopljen, ulja će ispariti.

ajurvedski savjeti protiv zadržavanja vode ajurvedski savjeti protiv zadržavanja vode

Čaj od koprive, odličan diuretik

Nemojte zaboraviti i čaj od koprive, koji je odličan diuretik i stoga izvrstan za protok vode kroz tijelo i njezinu eliminaciju iz organizma. K tome, čaj od koprive prepun je fitonutrijenata. Da biste od koprive dobili njezin nutritivni maksimum, osušenu koprivu prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji 24 sata i tek potom pijte čaj.

To je, naime, dovoljno vremena da kopriva svu svoju nutritivnu raskoš i bogatstvo otpusti u čaj. Nikad ne spravljajte čaj od svježih listova koprive jer sadrže mravlju kiselinu, opasnu za želudac i bubrege. Tijekom dana dobro će doći i pijuckanje obične vode u koju su prethodno dodani nasjeckani komadići limuna ili krastavca.

Moći triphale, kraljice ajurvedskih pripravaka

No, da ne bi sve ostalo samo na čajevima ljeti, želim posebnu pozornost posvetiti triphali – kraljici ajurvedskih pripravaka. Triphala je u svijetu najpopularniji ajurvedski napitak. Mješavina je triju indijskih voćki: amalaki, bibitaki i haritaki. Triphala ima snagu da utječe na svaku stanicu ljudskog tijela.

U drevnim Vedama davno je zapisano da ćemo ozdraviti od svih bolesti ako triphalu pijemo godinu dana, a njezinoj snazi posvjedočili su i moji brojni klijenti. Ovdje triphalu spominjem jer je također iznimno jak diuretik, te stoga potiče eliminaciju vode iz tijela. Usto, regulira metabolizam, dovodi probavne vatre i cjelokupnu probavu u ravnotežu i snažno čisti tijelo od toksina. Preporučuje se piti ujutro natašte i navečer nakon zadnjeg obroka.

Gokshura i gotu kola - bolja protočnost

Iz bogate ajurvedske riznice ljekovitih biljaka izdvojila bih i gokshuru, tonik za bubrege i mokraćni mjehur. Prilikom eliminacije vode iz tijela važno je drenirati bubrege te dovesti u ravnotežu rad bubrega i mokraćnog mjehura. Upravo to čini gokshura.

Tu je i neizostavna gotu kola. Uz niz blagodati na organizam, ona snažno potiče eliminaciju vode iz tijela. Dobro ju je uzimati oralno kao napitak, odnosno prah ili kapsule s vodom, a istovremeno njeno ulje nanositi na tijelo. Ulje gotu kole izvrsno je za ublažavanje celulita. Ako želite sami napraviti izvrsnu emulziju za uklanjanje celulita, ulje gotu kole neka vam bude baza, a u njega ukapajte pomno probrana čista eterična ulja.

U svrhu ublažavanja celulita preporučujem u bazno ulje gotu kole ukapati eterična ulja atlaskog i himalajskog cedra te borovice jer su odlični diuretici i limfotonici. Djelovanje u svrhu bolje protočnosti arterijske i venske cirkulacije pojačat će i eterična ulja ružmarina kemotip cineol i niaulija kemotip cineol te čempresa. U emulziju za ublažavanje celulita svakako treba dodati i eterična ulja koja djeluju protuupalno poput limunskog eukaliptusa i limunske trave.

ajurvedski savjeti protiv zadržavanja vode ajurvedski savjeti protiv zadržavanja vode

S kim živimo, kako živimo, kako razgovaramo, koliko se krećemo...

Ljekovite ajurvedske biljke i ulja samo su dio priče o tome kako eliminirati vodu iz tijela. Ajurveda je znanost o životu, zagovara životni stil usklađen i harmoniziran na svim područjima. Za cjelovit rezultat, sve te male dragocjene kamenčiće – zdravu prehranu, ljekovito bilje, tjelovježbu, meditaciju, zdrave misli, samomasažu, njegu sebe iznutra i izvana – treba spojiti u cjelinu.

Ajurveda naglašava važnost cjelokup­nog životnog stila. Za naše zdravlje i životno zadovoljstvo važno je s kim živimo, kako živimo, kako razgovaramo, kako i koliko se krećemo... To se odnosi i na ovu temu – važna je tjelovježba, tuširanje hladnom vodom osobito tijekom ljeta, plivanje...

Prehrambene preporuke

U prehrani bismo trebali češće posezati za namirnicama bogatim kalijem koji se nalazi u banani, suhom voću, lubenici, dinji, krumpiru, kvinoji, avokadu… Dobro će doći ako prehranu obogatimo celerom, peršinom, koromačem, patlidžanom, salatama, jagodama, jogurtom, marelicama. Lubenice i krastavci, bogati vodom, potiču kolanje vode u tijelu te olakšavaju njezinu eliminaciju.

Naše je tijelo sačinjeno uglavnom od vode i voda je dobrodošla u njega, no ne smijemo dopustiti da postane ustajala. Voda treba cirkulirati tijelom i imati slobodan protok, upravo kao i energija. Od sjemenki, preporučujem anis, korijandar, kumin, koromač i lan. Možemo ih dodati i u vodu, pustiti da tako odstoje preko noći i sutradan pijuckati tu vodu.

Slika današnjeg društva slika je naše prehrane

Nažalost, zapadna civilizacija ubrzala je ritam života, a dominantni okusi današnjice su slano i slatko. Okusi djeluju na emocije. Osim što debljaju, na sebe vežu vodu i zadržavaju je u tijelu, a kad su u prevelikim količinama, upravo ti okusi potiču ljutnju, ljubomoru, zavist, agresiju, bijes, nervozu i duboko nezadovoljstvo životom.

Kad se malo osvrnemo i pogledamo, shvatimo da nam upravo takvo i jest društvo u cjelini. Jeste li se ikad zapitali koliko je slika današnjeg društva povezana s prehranom i načinom na koji jedemo?

Prisjetite se osnovnog zadatka u životu

Prema ajurvedi, ono što jedemo jednako je važno kao i način na koji jedemo. Veliko „ne“ trebali bismo reći prejedanju i obrocima u hodu, pred televizorom ili u žurbi, pa čak i dok smo ljuti, nervozni... Naime, energija iz nas i oko nas prenosi se i u hranu.

Takva ulazi u svaku našu stanicu i kreira nas točno onakvima kakvima jesmo. Ugodnije je i čisto jesti u miru, uz miris cvijeća, plamen svijeće... Ugođaj za vrijeme jela jednako je važan kao i odabir zdrave hrane.

Osnovni cilj ajurvede jest da pouči, tj. podsjeti čovjeka kako će u sebi i oko sebe stvoriti idealne uvjete za ostvarenje svog punog potencijala, ljepote i zdravlja. Da bismo to postigli, naš osnovni zadatak u zemaljskom životu jest prisjetiti se tko uistinu jesmo – prisjetiti se iskonske prirode svoje duše.

Tanja Kraljić Strgačić, certificirana ajurvedska terapeutkinja i voditeljica AyuGarden ajurvedske ljekarne; www.AyuGarden.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci