Ajurvedski detoks prema dr. Swarnapuriju

Proljeće pokreće energiju i u prirodi i u našim tijelima i vrijeme je optimalno za detoksikaciju. Pomoću savjeta ajurvedskog liječnika s dugogodišnjim iskustvom, koji u Hrvatskoj gostuje svakih nekoliko mjeseci, naučite kako tijelu i umu vratiti svježinu i vitalnost te potaknuti procese iscjeljenja

Smjene godišnjih doba

Proljeće je oduvijek bilo vrijeme čišćenja, kada puštamo novu energiju unutra, a staru izbacujemo van. Odnosi se to podjednako i na naš dom, kao i na naše tijelo. Sve toplije vrijeme poziva nas da se pokrenemo, a za svaki pokret potrebna nam je energija.

Prema ajurvedi, drevnoj indijskoj medicini, sve u prirodi sazdano je od različitih vrsta energija, pa i ljudsko tijelo. Te se energije u prirodi izmjenjuju ovisno o određenom dobu godine. Ne prati li naše tijelo učinkovito promjene u prirodi, a to može ovisiti o našem načinu življenja, možemo iskusiti brojne tegobe u vrijeme smjene godišnjih doba.

ajurvedadr. Suresh SwarnapuriProljeće obilježeno kaphom

„Prema ajurvedi, možemo djelovati na zdravlje ako razumijemo usku vezu između tijela i prirode. Proljećem dominira kapha, vrsta energije koja predstavlja vlagu, koja ponajprije kontrolira koštani i imunosni sustav. Naš imunitet nas, poput proljetne vode kojom dominira kapha, čisti od toksina koji su se zbog zimske stagnacije nagomilali u organizmu“, objašnjava dr. Suresh Swarnapuri, indijski ajurvedski liječnik s dugogodišnjim iskustvom, koji u Hrvatskoj gostuje svakih nekoliko mjeseci.

No u ajurvedi, kao i mnogim drugim područjima, pitanje mjere je važno. Samo zato što je proljeće obilježeno kaphom, ne valja s njome pretjerivati unoseći previše njezine kvalitete putem hrane. I previše dobre stvari, kako kaže dr. Swarnapuri, stvorit će toksine u organizmu.

Naime, kapha se zimi, zbog našeg načina življenja, može nagomilati u organizmu pa je na proljeće katkada valja „razrijediti“. Stoga, u proljeće treba izbjegavati unos hrane izrazito bogate kaphom, a to je teška i hladna hrana poput jogurta i kefira te hrana bogata masnoćama i uljima.

Crveno meso, sol

Neravnotežu kaphe u proljeće pogoršat će i unos crvenog mesa te previše soli pa treba naći alternativne načine kako začiniti hranu. Umjesto ovih namirnica, prema ajurvedi, u proljeće prednost treba dati ribi i jajima, salatama, klicama, općenito oporim okusima te laganim i toplim jelima jer će oni pokrenuti detoksikaciju organizma i vratiti nam vitalnost i snagu.

„Previše kaphe u organizmu rezultirat će pretjeranom tjelesnom težinom i čestim glavoboljama, a premalo ove energije oslabit će imunosni sustav. To su općeniti savjeti, no u ajurvedi je važno individualno provjeriti energetski status i dati osobne preporuke za detoksikaciju jer je takav pristup najbrži i najučinkovitiji“, objašnjava dr. Suresh Swarnapuri.

Kućna detoksikacija prema dr. Swarnapuriju

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci