Česte glavobolje, zvonjava u ušima i još 7 znakova da je vaše tijelo pod kroničnim stresom

Stres je toliko sveprisutan u našoj svakodnevici da postoji velika šansa da uopće ne shvatite koliko ste zapravo pod stresom. Naše tijelo, s druge strane, odmah zna kada nešto nije u redu, čak i ako nam treba vremena da to svjesno prepoznamo

Znakovi kroničnog stresa

Ljudsko je tijelo fascinantno remek-djelo briljantnog genija. Upozorava nas već kod prvih znakova nevolje, a ako smo spremni zastati i poslušati, možemo čuti kada je vrijeme da nešto poduzmemo, piše portal mbg.

Iako je tijelo otporno i može podnijeti puno toga, ne treba ga tjerati do krajnjih granica. Nitko ne postaje kronično bolestan preko noći, a ovi ne baš očiti znakovi ukazuju da bi tijelo moglo biti pod kroničnim stresom: 

1. Nepravilno pražnjenje crijeva

Iako biste nepravilnu probavu mogli povezati s intolerancijom na hranu, postoji vjerojatnost da joj je uzrok stres. Kada ste pod stresom, to može dovesti do čitavog niza upalnih problema s crijevima. Istraživanja su pokazala da ono što se događa u vašem mozgu može izravno utjecati na vaša crijeva.

2. Problemi s kožom

Na koži se ogleda sve što se događa u tijelu, a kronični stres može učiniti mnogo štete na koži. Kortizol, hormon stresa, povećava proizvodnju masnoće što može dovesti do mnoštva upalnih stanja kože poput ekcema, akni ili autoimunih bolesti poput psorijaze. 

3. Iznenadna nesanica

Stalni stres dovodi do kronično visoke razine kortizola. A kada je kortizol visok, melatonin je nizak. Znamo da kortizol i melatonin utječu na buđenje i spavanje, a kad je kortizol navečer još uvijek visok bez sumnje ćete imati problema sa spavanjem.

4. Česte glavobolje

Istraživanja su otkrila da je stres izravni okidač za mnoge ljude koji se bore s migrenom. Stres također može pridonijeti bruksizmu - stiskanju čeljusti ili brušenju zuba tijekom spavanja - koji utječe na pojavu glavobolje sljedećeg dana.

5. Zvonjava u ušima

Stalno zvonjenje u uhu, poznato i kao zujanje u ušima, ne samo da iritira već s vremenom može dovesti do neugodnih napadaja vrtoglavice. Istraživanja sugeriraju da kronični stres može biti povezan sa simptomima tinitusa. Iako znanstvenici još uvijek ne znaju točno pravi utjecaj stresa na zujanje u ušima, upravljanje razinama stresa predloženo je kao način poboljšanja simptoma.

6. Prorijeđena kosa

Svatko, bez obzira na spol, može doživjeti jednu od sljedećih vrsta gubitka kose povezane sa stresom:

Telogenski eluvij: Kada vaše folikule dlake ostanu u stanju mirovanja, ograničavajući količinu dlake koja raste.

Alopecia areata: Autoimuno stanje koje može biti potaknuto kroničnim stresom koji dovodi do gubitka kose s vlasišta, a u nekim slučajevima i sa cijelog tijela.

Trichotillomania: Kada osoba čupa vlastitu kosu podsvjesno ili svjesno u vrijeme pojačanog stresa ili tjeskobe.

Srećom, budući da gubitak kose povezan sa stresom zapravo ne oštećuje same folikule dlake, pronalaženje učinkovitih načina za upravljanje stresom može potaknuti kosu na ponovni rast.

7. Nepravilan menstrualni ciklus

Hipotalamus mozga odgovoran je za oslobađanje kemikalija koje signaliziraju hipofizi da jajniku kaže da oslobodi estrogen i progesteron kako bi započela menstruacija. Međutim, visoke razine kortizola mogu ovaj osjetljivi sustav izbaciti iz ravnoteže što dovodi do odgođenih, laganih ili čak propuštenih menstruacija.

8. Nizak libido

Visoka razina stresa može smanjiti spolne hormone i utjecati na nagon. Također može biti teško doći u pravo raspoloženje kad su vam misli negdje drugdje. 

9. Češće obolijevanje

Kronični stres smanjuje imunološku funkciju. Ako ste stalno pod stresom, vaš imunološki sustav neće biti spreman za borbu protiv virusa i bakterija, čineći vas sklonijim bilo kojoj bolesti koja vam se nađe na putu. 

Srećom, imamo moć preuzeti kontrolu nad razinom stresa, bilo da to znači oslobađanje od stresne situacije, toksične veze ili uključivanje više brige o sebi. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, shvatite to kao poziv svog tijela da usporite, pravilno se hranite i njegujete zdrave navike.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci