7 blagodati saune

Jedan od razloga zašto Skandinavke imaju tako lijepu i besprijekornu put sigurno je i odlazak u saunu, tradicionalnu blagodat u kojoj, primjerice, Finci uživaju već više od 1.000 godina...

Dokazano je kako je djelovanje vrućeg zraka, te izmjena toplog i hladnog, iznimno zdravo za jačanje imuniteta, bolje raspoloženje, a posebno za ljepotu kože. Donosimo sedam razloga zašto bi posjet sauni (možda već ovog vikenda?!) trebao postati vaša rutina.

1. Relaksira

Izmjena vrućeg i hladnog vrlo povoljno djeluje na psihu jer oslobađa endorfin, hormon dobrog raspoloženja i sreće. Najbolje je u saunu otići u večernjim satima, a nakon nje, opušteni i ‘blaženo’ umorni, lakše ćete i zdravo spavati.

2. Potiče cirkulaciju

U sauni se temperatura kože podiže za desetak, a unutrašnjosti tijela za jedan stupanj. Naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno potiče se cirkulacija, krv kola brže po tijelu pa se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima.

Dovoljno je deset minuta da organizam u sauni u prosjeku izluči od 0,6 do 1,2 litara znoja. Zahvaljujući tome čiste se sve pore i izlučuju štetne tvari iz organizma.

3. Jača imunitet

Uslijed povišene temperature, potiče se oslobađanje i izlučivanje obrambenih tvari u krv, koje štite od virusa i bakterija. Tako se jača imunološki sustav organizma. Uz to, sauna do sedam puta poboljšava prokrvljenost dišnih putova pa je izvanredno preventivno sredstvo u borbi protiv hunjavica, prehlada i gripa.

4. Čisti kožu

Znojenje poboljšava prokrvljenost kože, izlučivanje i čišćenje od toksina, masnoća i bakterija te potiče formiranje novih kožnih stanica, pa koža postaje mekanija i nježnija. Uz to, metabolizam kože se pojačava dva do tri puta, sve se pore otvaraju i čiste od štetnih tvari, stare se stanice ljušte, a koža postaje čvršća i sjajnija. Sauna je stoga vrlo uspješna u borbi protiv mitesera i akni, a povoljno djeluje i na suhu kožu.

5. Pomlađuje

U sauni se i najmanje kapilare pune krvlju, a vlažan zrak omekšava kožu što je savršena podloga za piling lica i tijela. Posjetite li parnu, odnosno tursku saunu stanice kože će upiti vlagu koja im nedostaje, a male bore koje su se pojavile zbog suhoće kože, nestat će u trenu. Koža je nakon ovih tretmana savršeno meka i baršunasta.

6. Smanjuje celulit

Izmjenom vrućeg zraka i hladne vode jača se vezivno tkivo te pospješuje izlučivanje viška tekućina i štetnih tvari iz tkiva, glavnih krivaca za nakupljanje celulita.

Prilikom tuširanja hladnom vodom dodatno potaknite cirkulaciju masirajući problematična područja, a nakon ‘sauniranja’ ne zaboravite utrljati anticelulitni proizvod -’oslobođena’ koža će ga bolje upiti.

7. Održava vitku liniju

U kombinaciji s izbjegavanjem neredovitih ili preobilnih obroka sauna izvrsno pomaže u održavanju vitke linije. Osim što pospješuje razgrađivanje suvišnih masnoća, nakon saune osjećamo se lagano umorni i nemamo apetit, pa bez probema možemo preskočiti večeru. A ako ste na dijeti, sauna pomaže i tako da smiruje razdražljivost i stres koji osjećamo kada prelazimo na reducirani režim dijetne prehrane!

Izvor: Elle.hr

Nikolina Petan

Ostali članci