6 namirnica koje mogu promijeniti boju vašeg urina

Boja mokraće mijenja se na temelju količine vode ili druge tekućine koju ste unijeli. To mokraću čini izvrsnim vizualnim pokazateljem koliko ste hidratizirani. Ali što znači kad boja mokraće odstupi od uobičajenih žutih nijansi?

Različite boje urina

Urin se može pojaviti u različitim bojama: crvenkasto-ružičastoj, tamno smeđoj, svijetlo narančastoj, svijetlo žutoj, pa čak i plavoj. I većinu vremena (iako ne uvijek - o tome više u nastavku) ta promjena boje rezultat je prehrane ili primjene lijekova i nije zabrinjavajuća. 

Ovi hranjivi sastojci ili hrana mijenjaju boju urina:

1. Cikla

Definitivno može biti alarmantno vidjeti mokraću crvene ili ružičaste boje u zahodskoj školjci... sve dok se ne sjetite da ste nedavno jeli ciklu.

Prema izvješću StatPearlsa iz lipnja 2020., takozvana "biturija" utječe na 10 do 14 posto stanovništva. “Biljni pigmenti i drugi spojevi u cikli i kupini mogu utjecati na boju urina“, kaže Taylor Wallace, doktorica znanosti, glavna i izvršna direktorica Think Healthy Group i pomoćna profesorica na Odjelu za prehranu i Studije o hrani na Sveučilištu George Mason.

2. Rabarbara

Ako jedete velike količine rabarbare, mokraća vam također može postati ružičastom ili crvenom - što je vjerojatno rezultat antocijana u rabarbari. To su spojevi koji rabarbari daju njezinu živopisnu ružičastu nijansu.

Često uzimanje rabarbare moglo bi urin pretvoriti u tamno smeđu boju, tvrde u klinici Mayo.

3. Vitamini B skupine

Vitamini B skupine nalaze se u raznim namirnicama, uključujući životinjske bjelančevine, lisnato povrće i obogaćene žitarice i kruh. Zapravo postoji osam različitih vitamina B skupine. 

Iako izvori sugeriraju da hrana koja sadrži vitamine B može promijeniti vaš urin u svijetlo žutu ili narančastu, to je puno češće kod dodataka, i to obično u visokim dozama, prema Cleveland Clinic. Od svih vitamina B skupine, najvjerojatnije ćete primijetiti promjenu boje kod konzumacije B kompleksa (koji je obično multivitamin koji se sastoji od nekoliko različitih vitamina B skupine) ili ako uzimate riboflavin (B2) ili vitamin B12.

Također, ako uzimate dodatak B6, znajte da bi to moglo promijeniti i miris vaše mokraće.

4. Boje za hranu

Ovo također nije hrana sama po sebi, ali boje za hranu nalaze se u nekima od namirnica koje jedemo - razmislite: šarene žitarice, bezalkoholna pića i određene energetske pločice. Ispostavilo se da neka bojila za hranu mogu vaš urin obojati u zeleno prema klinici Mayo.

5. Mrkva

Jeste li ikad čuli da jesti puno mrkve može vašu kožu obojiti narančasto? Istina je - i to zbog beta-karotena u mrkvi, pigmenta koji mrkvu čini narančastom.

Ta narančasta, blago preplanula nijansa obično je najistaknutija na dlanovima i tabanima, prema klinici Cleveland. Taj bi beta-karoten također mogao pretvoriti vašu mokraću u svijetlo narančastu.

Ipak, nemojte se uzrujavati: prilično je bezopasno ako pojedete toliko mrkve da vam koža postane narančasta. 

6. Vitamin C

"Neke namirnice - ali uglavnom suplementi s većim dozama - koje sadrže vitamin C mijenjaju vaš urin u svijetlo žutu ili narančastu", kaže Wallace. To se događa zato što je vitamin C vitamin topiv u vodi, pa ako unosite previše - bilo putem dodataka ili ako jedete obilje hrane bogate vitaminom C, poput kivija, paprike i jagoda - samo ćete pomokriti višak.

Ali unos odgovarajuće ili zdrave količine vitamina C, posebno iz hrane, zapravo je dobro za zdravlje mokraćnog sustava. U rujnu 2014. u časopisu Maturitas ljudi koji su jeli zdrave količine vitamina C iz hrane imali su manju vjerojatnost da će razviti simptome preaktivnog mjehura.

Uzimati dnevnu preporučenu količinu vitamina C, koja je 75 do 90 miligrama - ono što biste dobili u 1/2 šalice narezane crvene paprike ili 3/4 šalice soka od naranče - dovoljno je, ali pretjerivanje s dodatcima može potaknuti simptome preaktivnog mjehura. 

Kada posjetiti liječnika

Iako je promjena boje mokraće obično bezopasna, ponekad može biti pokazatelj da se nešto drugo događa s vašim zdravljem. Ako ste zabrinuti, obratite se svom liječniku kako biste utvrdili jesu li promjene boje vaše mokraće znakovi nečeg ozbiljnijeg.

Tamno žuta, pa čak i smeđa mokraća mogu signalizirati da ste dehidrirani. "Važno je ostati hidratiziran kako biste spriječili stvaranje bubrežnih kamenaca i drugih štetnih posljedica po vaše zdravlje", kaže Wallace. U idealnom slučaju, boja vaše mokraće bit će svijetložuta i bistra, što znači da ste dobro hidratizirani.

"Ako je vaš urin stalno tamno žut ili narančast, a prilagođavanje unosa tekućine i dodataka prehrani ne djeluje, trebali biste posjetiti liječnika. To može biti znak problema s jetrom ili žučnim putovima", kaže Wallace.

Druge boje poput zelene, ružičaste, crvene i smeđe - kad to nije izravni rezultat nečega što ste pojeli - mogu ukazivati na zdravstveno stanje koje zahtijeva posjet liječniku. Zeleni urin mogao bi ukazivati na bakterijsku infekciju; ružičasta ili crvena može biti krv ili infekcija; a smeđa bi mogla biti rabdomioliza, stanje u kojem se mišićno tkivo razgrađuje, a ne bi smjelo, prema Harvard Health Publishing.

Izvor: livestrong

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci