12 koraka za podizanje emocionalnog imuniteta

Često je u osnovi zdravstvenih tegoba psihički uzrok. Somatizacija je zapravo mehanizam obrane kojim se emocije izražavaju putem tjelesnih simptoma. One emocije koje su bile potisnute ili neiskazane, uz odgovarajući okidač, prije ili poslije, počnu se manifestirati tegobama u fizičkom tijelu. Podignite emocionalni imunitet i bit ćete zdraviji na svim razinama

1. Hrana za dušu: u čemu uživate? Postoje li područja vašega interesa uz koja zaboravite vrijeme, koja vas ispunjavaju, griju vam srce? Osjećate li fizičku glad, jasno je što trebate činiti – trebate jesti. Kad osjećate emotivnu glad, što tada radite? Mnogi i tada unose hranu potrebnu za zadovoljenje fizičke gladi. Oni ne prepoznaju da je ovog puta gladna njihova duša.

2. S kim si, takav si: osobe kojima ste okruženi utjecat će na vas na načine koje ne možete spriječiti jer nisu pod vašom kontrolom. Sasvim neosjetno, počet ćete zračiti, govoriti, ponašati se, gestikulirati kao i oni s kojima provodite najviše vremena, a to nećete primijetiti. Stoga, ako ste okruženi veseljacima, vedrim osobama koje životu prilaze s optimizmom, činite za svoj emotivni imunitet kudikamo više nego kad ste konstantno u društvu mračnih i turobnih ljudi. Mi smo empatična bića pa nesvjesno preuzimamo raspoloženja onih koji nas okružuju. Osim toga, kad vaša okolina iz vas crpi energiju, u tijelu se pokreću okidači za brojne zdravstvene tegobe, od glavobolje i loše cirkulacije od visokog krvnoga tlaka. To je razlog više da se potrudite okružiti pozitivnim osobama.

3. Recite nekome da ga volite bez ikakvog povoda – naravno, pod uvjetom da to i osjećate.

4. Pridržavajte se svojih malih, svakodnevnih rituala: prva jutarnja kava, šetnja...

5. Pronađite hobi i vrijeme za njega ili barem osigurajte dio dana samo za sebe.

6. Smijte se što češće jer smijeh aktivira obrambene snage organizma.

7. razgovarajte sa svojom djecom vedro i opušteno. Pokažite im želju da sudjelujete ne samo u njihovim problemima nego i u lijepim zbivanjima.

8. Naučite upotrebljavati čarobne riječi, kao što su: molim te, oprosti, hvala... Budite ljubazni, tako mislite i tako govorite. Način obraćanja utjecat će na vas osobno, a tek potom na vaše bližnje.

9. Darujte svoje zagrljaje i osmijehe jer to je veliko blago za onoga koji prima, a vas dodatno oplemenjuje.

10. Pronađite fizičku aktivnost koja vam odgovara, kao što su brzo hodanje do posla (ili, još bolje, s posla), trčanje, gimnastika, vožnja bicikla...

11. Uvijek zapisujte, barem u kratkim crtama, ono lijepo što vam se događa, bez obzira na to koliko sitno bilo. Zabilježite komplimente koje dobijete, male darove koje primite... U trenucima krize jednostavno uzmite tu bilježnicu da biste se prisjetili tih malih, a tako značajnih stvari, i samopouzdanje i dobro raspoloženje odmah će vam se vratiti.

12. Jedan poziv mijenja sve: pozovite svog najdražeg prijatelja, recite mu da niste u formi i koliko bi vam malo njegove podrške bilo dragocjeno. Dovoljno je da se čujete ili vidite na kratkoj kavi kako biste shvatili koliko ste bogati što imate prijatelja. Dodatan je razlog za radost ako imate nekoliko prijatelja pa možete birati koga ćete pozvati.

Emocionalni imunitet: Kako nam se emocionalno stanje manifestira kao tjelesna tegoba?

Jelena Holcer

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci