10 pravila za njegu intimnog područja

U razgovorima o spolonosti dolazimo i do razgovora o osjetljivoj, tzv. V zoni ženskog tijela. Kako je njegovati i na što obratiti pozornost, savjetuju ginekologinja Nataša Šemnički i fitoaromaterapeutkinja Mirela Ilenić

V-care

Sve je popularniji kozmetički trend takozvani V-care (V je početno slovo latinske riječi vulva, što je medicinski naziv za stidnicu - vanjski dio ženskog spolnog organa, a engleska riječ care znači: brinuti se, njegovati).

V-care najavljuje novo doba intimne njege koja se više ne svodi samo na uporabu sapuna i losiona za pranje genitalnog područja, nego se nude specijalizirane linije sa serumima, maskama, pilinzima, uljima za njegu dlačica, hidratantnim i obnavljajućim kremama, čak i dezodoransima.

Proizvođači ističu da vulva, odnosno stidnica, doista zaslužuje da joj posvetimo pozornost kakva je inače uobičajena za njegu lica i tijela jer je vulva kao vrt koji okružuje i štiti vaginu, odnosno rodnicu.

Osjetljivo područje

Premda je očito da je kozmetička industrija vješto iskoristila to što se u današnje vrijeme slobodnije govori o spolnosti kako bi uvela nove proizvode na tržište, s druge strane trend V-care potiče svjesnost o dijelu tijela koji se u njezi nerijetko zanemaruje ili se pak preparati za intimnu njegu ne odabiru i ne koriste na odgovarajuć način.

Genitalno područje vrlo je osjetljivo jer je izloženo trenju i stiskanju, osobito ako dugo sjedimo i(li) smo u uskoj odjeći. Iritacije i infekcije često se pojavljuju zbog sintetičkog rublja i uložaka te nakon depilacije.

Holistička njega

reproduktivno zdravlje ženeKakva bi doista trebala biti intimna njega, upitali smo dr. Natašu Šemnički, specijalisticu ginekologije i opstetricije, iz zagrebačke Poliklinike Artemeda, koja u svom radu primjenjuje načela integrativne medicine (po potrebi surađuje s drugim stručnjacima te kombinira konvencionalno ginekološko liječenje s fitoaromaterapijom, mikronutricijom i drugim znanstveno priznatim metodama), te Mirelu Ilenić, farmaceutsku tehničarku i fitoaromaterapeutkinju s velikim iskustvom u proizvodnji kozmetike. Ove dvije cijenjene stručnjakinje preporučuju kako održati dobro zdravlje intimnog područja i osjećaj ugode:

Proizvodi za intimnu njegu ne smiju sadržavati štetne kemikalije (npr. parabene, ftalate, umjetne boje i mirise) te moraju imati pH (stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti) usklađen s prirodnim pH. Za njegu vanjskog dijela spolovila, standardizirani je pH od 4 do 4,5.

No, to su opće smjernice, a kako svaka je žena različita, ne odgovara svaki proizvod za intimnu njegu svim ženama jednako, tim prije što tijekom života prolazimo razne hormonske promjene. Stoga je ponekad potrebno iskušati nekoliko proizvoda za intimnu njegu dok ne ustanovite što je najprikladnije za vaše potrebe.

Kako biste pritom smanjili mogućnost iritacija, birajte proizvode jednostavnih formula koje ne sadrže velik broj sastojaka. Poželjno je da među sastojcima budu oni umirujući, kao što su neven, Aloe vera i probiotici.

Linije proizvoda za intimnu njegu sve su raznovrsnije, pa nije lako razlučiti što je nam doista potrebno, a što je marketinški trik. Primjerice, posebno prilagođeni uljni serumi mogu olakšati „dotjerivanje“ vulve, no vrlo je upitno korištenje posebnih dezodoransa za intimno područje.

Zapravo, intimna njega trebala biti što jednostavnija da bi se održala prirodna mikroflora kože i sluznice. Često se najboljima pokažu najjednostavniji prirodni pripravci poput kantarionova ulja i nevenove masti.

Osim na kožu, oni se mogu nanositi i na sluznicu vanjskog dijela spolovila te na sluznicu na samom prijelazu iz stidnice u rodnicu. No kako biste bili sigurni da ih pravilno primjenjujete, savjetujte se sa stručnjacima (ginekolozima, farmaceutima, fitoaromaterapeutima).

Prilikom pranja imajte na umu da se rodnica, odnosno vagina, ne smije ispirati vodom i sredstvima za čišćenje intimnog područja (osim ako ginekolog preporuči određene preparate zbog zdravstvenih tegoba). Uobičajeni sapuni i gelovi za intimno pranje namijenjeni su samo vanjskom dijelu spolovila, a rodnica ima prirodnu sposobnost samočišćenja, odnosno samoodržavanja normalnog pH.

Izbjegavajte sintetičko donje rublje. Neka ono bude pamučno, potpuno udobno i po mogućnosti neobojeno.

 • Ulošci su bolji odabir od tampona jer, za razliku od tampona, ne sprečavaju normalno istjecanje menstruacijske krvi. Uloške (po mogućnosti one od prirodnih materijala) koristite samo u vrijeme menstruacije i češće ih mijenjajte da se u intimnom području ne bi nakupljala vlaga koja je pogodna podloga za razvoj infekcija.

Takozvani dnevni ulošci se ne preporučuju jer intimno područje treba slobodno „disati“. Ako ipak ne možete bez dnevnih uložaka, postoji prirodni trik kojim se smanjuje njihov nepovoljan utjecaj na mikrofloru intimnog područja: nakapajte uložak kantarionovim uljem, a vanjski dio spolovila namažite nevenovom mašću. No, svakako se o tome savjetujte sa stručnjacima.

Pri obavljanju nužde, intimno područje uvijek se mora brisati od sprijeda prema straga kako bi se izbjegli prijenos i razmnožavanje mikroba iz stolice u vaginalnu floru i mokraćne putove. Koristite što prirodniji toaletni papir - bez boja, parfema i drugih kemijskih dodataka.

Mnoge žene depiliraju intimno područje, čime se uvelike povećava mogućnost urastanja dlačica, iritacija i razvoja upala. Stoga, nakon depilacije obavezno njegujte kožu blagim prirodnim melemima ili uljima, poput već spomenutog kantariona.

• U posljednje vrijeme vrlo su popularni lubrikanti i razni „gadgeti“, odnosno uređaji namijenjeni povećavanju seksualnog zadovoljstva, no njihova neumjerena uporaba može narušiti zdravlje intimnog područja.

• U ginekološkim ordinacijama primjenjuju se hijaluronski gelovi za ovlaživanje vanjskog spolovila i rodnice da bi se ublažila suhoća koja se pojavljuje ulaskom u menopauzu, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi, osobito uslijed stresa. Hijaluron se primjenjuje i u obliku vaginaleta, kao i filera (injekcija) za takozvanu vaginalnu rejuvenaciju, odnosno pomlađivanje rodnice, ali te metode ne mogu se nazvati kozmetičkima.

Postupci vaginalne rejuvenacije (među kojima je i tretman laserski postupak) medicinski su zahvati o kojima trebate pomno razmisliti jesu li vam uopće potrebni jer nema jamstva da će uvijek i u potpunosti biti uspješni. Moraju ih obaviti iskusni i licencirani stručnjaci kako bi se maksimalno smanjila mogućnost neželjenih posljedica.

Ne zaboravite na njegu iznutra prirodnom prehranom i pijenjem dovoljno tekućine, te tjelovježbu i relaksaciju jer su ključni za održavanje uravnotežene mikroflore u intimnom području.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci