Ženska ekspedicija za spas oceana

Kad je engleska arhitektica Emily Penn 2007. godine putovala brodom u Australiju, bila je toliko zgranuta nepreglednom količinom plastičnog otpada koji je plutao oceanom da je odlučila postati ekološka aktivistkinja i posvetiti se pronalaženju izlaza iz krize koja je nazvana plastičnom apokalipsom. Evo što je učinila...

Emily Penn

Emily Penn

Sljedećih nekoliko godina Emily je proučavala kako plastika dospijeva u mora i tvori goleme otoke, ali i takozvane juhe, što se vrtlože u morskim strujama. Plastika se, naime, pod utjecajem vode, sunca i vjetrova usitnjava u bezbroj komadića, odnosno mikroplastiku, koja postaje toliko sveprisutna da ugrožava opstanak morskih bića, a time i cjelokupnog ekosustava našeg planeta. 

detalji 4  

Emily Penn okupila je istomišljenice te 2014. počela organizirati istraživačke ekspedicije po svjetskim morima. Tako je nastao međunarodni projekt eXXpedition u kojemu jedriličarske posade sastavljene od raznih stručnjakinja – od znanstvenica do promotorica suradnje s lokalnim zajednicama – traže nove, uspješnije metode svladavanja ekoloških izazova.  

detalji 1

Njihov dosad najveći pothvat dvogodišnja je plovidba oko svijeta eXXpedition Round the World koja je započela u listopadu rutom od britanskoga grada Plymoutha do portugalskog otočja Azori, a završit će u travnju 2021. rutom od Bermudskih otoka do jednog od najvećih oceanskih vrtloga plastičnog otpada u sjevernom Atlantiku.

U ekspedicijama će sudjelovati ukupno 300 žena koje će se, usporedo s pomorskim istraživanjima, baviti i promicanjem potrebe rješavanja plastične krize na kopnu, kako plastika uopće ne bi ni završila u moru. Njihova putovanja možete pratiti na internetskoj platformi eXXpedition.com.

detalji 10

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci