Zeleni vodič kroz kozmetičke proizvode

Postoji mnogo jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili svoj utjecaj na okoliš. Donosimo vam savjete o tome kako da promijeniti uvriježene navike u aspektu ljepote i zdravlja

  • Kupujte krute sapune, a ne tekuće. Manje su skupi i štede ambalažni otpad. Prosječni sapun traje otprilike dvadeset tuširanja, a boca od 450 grama dovoljna je za prosječno 80 tuširanja. Ali tekući sapun košta u prosjeku četiri puta više od sapuna.
  • Razmislite o tome da kupujete regenerator koji je već u šamponu, umjesto svaki posebno. Ne samo da ćete uštedjeti novac i ambalažu nego, vjerojatno, i dodatno vrijeme, vodu i novac time što ćete kraće prati kosu.
  • Provjerite jesu li kuglice vate koju kupujete zaista pamučne budući da neke sadržavaju poliester. Proizvodnja poliestera, sintetičkoga materijala srodna plastici, troši 67 % više energije od proizvodnje pamučne vate. Isto tako, razmislite o tome da potražite organske kuglice vate ili one koje su izbjeljivane bez klora. Te su bolje za zdravlje vaše obitelji i za okoliš.
  • Kada kupujete dezodorans, izbjegavjte antiperspiranse, u kojima su aluminijeve soli koje zatvaraju pore. Osim što je aluminij potencijalno toksičan za zdravlje, za iskapanje njegove rude potrebna je golema količina energije. Kupite li jedan stick dezodoransa bez aluminija, uštedjeli ste energiju koja bi vam mogla napajati prijenosno računalo 30 minuta.
  • Količinu otpada možete svesti na najmanju mjeru kupujete li olovke za iscrtavanje ruba kapka, koje su obložene drvom, umjesto olovaka i tekućina koje su u plastici. Otpaci drva potencijalno su biorazgradivi, a većina vrsta plastike to nije. Da jedna od dvadeset žena koje upotrebljavaju tuš za iscrtavanje ruba kapka prijeđe s olovaka u plastici na one u drvu, godišnje bi se moglo uštedjeti gotovo 4500 kilograma plastike.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci